Delfinii in luna septembrie


colaj

Bine v-am găsit, dragi iubitori ai delfinilor. Luna septembrie a adus cu sine multe evenimente legate de aceste mamifere marine pe care le îndrăgim atât şi dorim să le oferim protecţie. Din acest considerent, continuăm seria monitorizărilor terestre, luna aceasta efectuând 4, în care, din fericire, nu am găsit nici un delfin eşuat pe plajă. Pe parcursul expediţiei marine am avut bucuria să ne întâlnim cu 3 exemplare din specia Tursiops truncatus ponticus, chiar în rada Portului Constanţa.

Din păcate, în luna septembrie am înregistrat un număr de 14 eşuări. Dintre delfinii pe care i-am identificat în urma intervenţiilor, 13 aparţin speciei Phocoena phocoena relicta şi unul speciei Delphinus delphis ponticus. Acesta din urmă, a decedat în ciuda tuturor eforturilor noastre de a-l salva. În urma examenului morfopatologic, rezultatele relevă faptul că delfinul suferea de inaniție (acesta nu s-a mai hrănit de zile bune, stomacul și intestinele erau goale), consumându-și și din rezervele de grăsime. Totodată se menționează prezența unui emfizem pulmonar  cauzat, cel mai probabil, de suferinţa cronică a animalului,  care era in imposibilitatea de a-şi menţine flotabilitatea, precum şi de încercările repetate ale oamenilor de a-l întoarce în larg.

În astfel de cazuri este vital să fim informaţi cât mai repede, pentru a putea ajunge în timp util la faţa locului. Viteza de reacţie şi acurateţea informaţiilor primite de la cei care semnalează eşuarea, contează enorm. Pentru noi este foarte important sprijinul comunității locale și ca oamenii să înțeleagă și să urmeze întocmai indicațiile primite prin telefon, până când echipa Mare Nostrum ajunge la locul unde se află delfinul eşuat.

Majoritatea delfinilor eşuaţi pe care i-am identificat în urma intervenţiilor de urgenţă, prezentau urme de plase sau răni vizibile, însă între aceştia au existat şi delfini afectaţi de agenţi patogeni.

Bolile infecțioase reprezintă o amenințare emergentă pentru mamiferele marine reflectând şi sănătatea ecosistemului. Cu toate acestea, cunoștințele cu privire la impactul agenților patogeni asupra cetaceelor din Marea Neagră sunt aproape de zero. Pentru a umple aceste lacune, în anul 2014, Mare Nostrum, împreună cu mai multe instituţii de cercetare şi educaţie din România şi Uniunea Europeană, au pus bazele unei reţele colaborative pentru studierea bolilor cetaceelor din Marea Neagră. Activitatea este încorporată în programul “Monitorizarea și conservarea cetaceelor din Marea Neagră” al organizaţiei.

În cadrul acestui proiect pilot de cercetare, în perioada 2015-2016, s-au prelevat probe de la 14 delfinii şi marsuinii eşuaţi morţi şi au fost detectaţi patogeni de tipul Morbillivirus sp, precum şi paraziţi (îndeosebi la familia Phocoenidae) din genul nematoda. Examenul patologic a fost realizat pe cetacee eşuate, pe coasta românească a Mării Negre, în cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, în conformitate cu criterii bine stabilite la nivel european.

Aceste rezultate preliminare au fost prezentate în cadrul celei de-a III-a Conferinţe de Medicina Mării, care s-a desfăşurat în perioada 08 -10 septembrie 2016.

O dată cu începerea noului an şcolar am relansat invitaţia către instituţiile de învăţământ din Dobrogea de a se implica în monitorizarea sectoarelor de plajă în vederea identificării cetaceelor de la litoralul românesc. Voluntarii înscrişi în cadrul reţelei “Voluntari pentru salvarea delfinilor” vor demara activitatea în luna octombrie, după participarea la trainingul organizat de specialiştii Mare Nostrum.

Eforturile noastre de a ajuta delfinii din Marea Neagră sunt susţinute financiar prin intermediul Campaniei Adoptă un delfin! Astfel, cei care doresc să ne susțină, pot deveni părinți adoptivi pe un an sau pe viață și își pot alege un nume pentru delfinul “adoptat”.

Şi nu uitaţi! Dacă observați un delfin eșuat, este vital să ne contactați cât mai repede, la numerele de telefon 0241612422/0341407432 sau 0763255731 (linie NON-STOP!), pentru a putea interveni la timp și a crește șansele maniferului de a fi salvat.

De asemenea, pe site-ul http://www.delfini.ro găsiți formularul on-line prin intermediul căruia ne puteți trimite informații cu privire la delfini (vii sau morți).

Persoană de contact: Marian Paiu, telefon.: 0763255731 și office@marenostrum.ro/ marian_paiu@marenostrum.ro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s