Conservarea delfinilor din Marea Neagră- o prioritate pentru ONG Mare Nostrum


delfini_octombrie

             Aşa cum v-am obişnuit de atâţia ani, Mare Nostrum acordă o importanţă foarte mare monitorizării, conservării şi protejării delfinilor. Încă din anul 2009, am pus la punct un program dedicate cetaceelor, care se desfăşoară tot timpul anului şi include expediții terestre și marine, foto-identificare, campanii de conștientizare, o rețea națională de monitorizare, intervenţii în caz de de urgență, training-uri, etc. În sprijinul acestui program vine şi noul nostru proiect “Creşterea capacităţii regionale pentru dezvoltarea studiilor asupra distribuţiei şi abundenţei cetaceelor” co-finanţat de Secretariatul ACCOBAMS (Acordul pentru Conservarea Cetaceelor din Marea Neagră, Marea Mediterană şi zonă adiacentă Atlanticului), care oferă suport pentru continuarea activităţilor programului. Acest proiect urmăreşte să crească capacitatea cercetătorilor locali și regionali de a aborda problemele legate de distribuția și abundența cetaceelor şi să răspundă la obiectivul strategic ACCOBAMS privind o mai bună înțelegere a stării de conservare a cetaceelor din Marea Neagră. Totodată dorim să creștem şi gradul de conștientizare și implicare a populației locale și a turiștilor ( în rețeaua de monitorizare, grupul de lucru pe mamifere marine, echipa de intervenţii de urgență, adoptarea unui comportament adecvat, etc.).

             Între 2010 și 2012 Mare Nostrum a revigorat Rețeaua de monitorizare a cetaceelor și a intensificat eforturile pentru a o face să lucreze în continuare. Membrii rețelei sunt împărţiţi în două categorii:  elevi, profesori, angajaţi ai unor companii, autorități, ONG-uri, a căror activitate este legată de mare și zona de coastă şi a doua categorie în care intră instituţii şi autorităţi publice care îşi desfăşoară activitatea în zona marină.

 De-a lungul anului școlar, profesorii şi elevii au un plan de monitorizare stabilit care implică 2 monitorizări pe lună (în perioada septembrie-iunie), în timpul verii efortul intensificându-se cu ajutorul voluntarilor, monitorizările efectuându-se săptămânal. În cadrul acestui proiect am efectuat până în prezent 9 expediţii de monitorizare din care 6 susţinute de către proiect, iar restul de 3 din fondurile campaniei  “Adopta un delfin”. În toate aceste expediţii am beneficiat de susţinerea şi participarea a peste 70 de voluntari cu ajutorul cărora am dus la bun sfârşit expediţiile înregistrând 3 cazuri de eşuare.

          În luna septembrie, am lansat anunţul pentru recrutarea de noi observatori voluntari. De la începerea anului şcolar şi până acum s-au înscris 18 instituţii şcolare din judeţ cu peste 850 de elevi şi am realizat primele 6 sesiuni de informare şi instruire pentru profesorii și elevii din rețea. Fiecare nou membru/grup de membrii au participat la formare în scopul de a fi pregătiți pentru momentul în care vor întâlni cetacee vii sau eşuate. Instruirea include prezentarea şi distribuirea de materialele suport ce conţin informații legate de anatomia, ecologia, etologia cetaceelor precum și procedurile în caz de eşuare pentru înregistrarea sau salvarea cetaceului, după caz. De asemenea primesc informaţii despre echipamentele utilizate pe teren şi fiecare grup este echipat cu o trusă de lucru care include mănuși, ruletă, măști de protecție, fişe de observaţie, pixuri, broșuri etc.

      Pe lângă monitorizările efectuate în acest proiect, echipa noastră de specialişti a intervenit cu promptitudine în cazul unui număr de 10 apeluri de urgenţă pe care le-am primit fie direct din partea unor persoane fizice dar şi prin intermediul dispeceratului Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral sau Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, parteneri ai proiectului.

Tot în cadrul acestui proiect, în luna decembrie, vom organiza un training  internaţional cu reprezentanţi din majoritatea ţărilor riverane Mării Negre ce va aborda studiul distribuţiei şi abundenţei mamiferelor marine. Workshop-ul se va întinde pe parcursul a 5 zile, şi va fi condus de profesorul Philip Hammond, de la Universitatea St. Andrews din Marea Britanie, un cercetător cu o vastă expertiză în domeniu şi recunoscut la nivel mondial.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s