„Educație (de mediu) de nota 10”


edu-10_octombrie

        A început deja şcoala de aproape 2 luni şi echipa Mare Nostrum continuă seria cursurilor educative despre sustenabilitate. Astfel le oferim ocazia atât profesorilor cât şi elevilor să îşi însuşească cunoştinţe despre protecţia mediului şi dezvoltarea durabilă şi să le pună în aplicare prin iniţierea şi implementarea proiectelor propuse de ei, pentru îmbunătăţirea calităţii mediului ambiental şi o utilizare durabilă a resurselor.

       În luna octombrie, câştigătorii primului concurs de iniţiative eco, îşi termină de implementat proiecte propuse. Aceştia sunt susţinuţi financiar de către ONG Mare Nostrum pentru achiziţionarea materialelor necesare. Abia aşteptăm să vedem cum Liceul Teoretic Ovidius îşi vă îmbunătăţii calitatea mediului din vecinătatea şcolii, prin extinderea şi amenajarea zonei de spaţiu verde dar şi în interiorul şcolii prin realizarea grărinilor suspendate, cum Şcoala Gimnazială Nr. 1 Eforie Nord va implementa un sistem de colectarea selectivă în școală şi cum Şcoala Gimnazială Sf. Andrei din Mangalia se va bucura de înfiinţarea unei livezi de primăvară pe spaţiul din spatele școlii.

        Şi pentru că ne dorim să vedem cât mai multe proiecte de acest gen, derulate de instituţiile de învăţământ, am lansat Concursul rezultatelor “Şcoala mea de nota 10” din cadrul proiectului “Educaţie (de mediu) de nota 10”, care vine în continuarea concursului de idei desfăşurat în primăvară.

Această a doua etapă presupune implementarea şi realizarea proiectelor sau activităţilor proprii în scopul atingerii statutului de şcoală durabilă. Concursul are ca scop promovarea exemplelor de bună practică venite chiar din interiorul instituţiilor educaţionale, precum şi încurajarea elevilor să devină mai creativi şi să-şi dezvolte propriile proiecte în școlile lor, sprijiniţi de cadrele didactice. Premiile se vor acorda pentru cele mai bune rezultate şi vor fi în valoare totală de 1000 Euro.

            Văzând că din rândul şcolilor se înălţă idei bune pentru mediu şi pentru comunitate, nu am putut să nu dezvoltăm un ghid de iniţiative eco care să îi susţină în conturarea activităților educaționale. Acest ghid a apărut din dorința de a crește calitatea activităților de educație pentru dezvoltare durabilă. În ultimii ani, din ce în ce mai multe școli, organizații și instituții desfășoară activități educaționale destinate dezvoltării durabile a comunităților. Devine tot mai evident rolul educatorilor şi formatorilor generaţiilor tinere, în obişnuirea celor care învaţă să se confrunte în mod responsabil cu diferitele dimensiuni ale realităţii fără a se simţi copleşiţi de acestea şi de a-i sprijini în vederea  atenuării efectelor negative ale comportamentelor umane asupra naturii.

              Pe lângă toate aceste activităţi dedicate educaţiei de mediu, ne-am pregătim intens şi pentru o zi foarte dragă nouă: Ziua Internaţională a Mării Negre, pe care am sărbătorit-o pe data de 30 octombrie. Aceasta este o campanie publică de informare a comunităţii locale, cu privire la importanţa ecosistemelor marine şi costiere, pentru dezvoltarea locală, dar şi regională, şi problemele ce pot apărea la nivelul acestora.

Toate activităţile se vor desfăşura în cadrul proiectului „Educație (de mediu) de nota 10”, cofinanţat de OMV Petrom.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s