(1)Mai lasă natura să respire!


Se apropie mini-vacanța de 1 Mai și suntem convinși că toată lumea este deja în toiul pregătirilor, iar singura întrebare care stă pe buzele tuturor este: Unde mergem să facem grătar?

18056303_1501650833200389_2331637732404851772_o

Însă nu acesta este motivul pentru care vă scriem acum. Motivul este cu totul și cu totul altul.

Vrem să vă spunem o poveste. Povestea a 6 personaje, care sunt puțin supărate pe unii dintre voi. Vă întrebați care sunt, așa-i? Ei bine, nimeni altele decât STEJARUL BRUMĂRIU, BROASCA ȚESTOASĂ, DEȘEURILE, FLORICICA GINGAȘĂ, LILIACUL și FLUTURELE. Toate au ceva să vă zică, mai ales că vă intersectați cu ele atunci când mergeți să faceți grătar în ariile protejate din Constanța: Cheile Dobrogei, zona Mănăstirii Casian, Allah Bair și Canaraua Fetii.

Stejarul brumăriu nu vrea decât să vă aducă aminte că are mai mult de 100 de ani. Îl găsiți în Canaraua Fetii, în principal. Și-ar dori nespus să nu faceți focul lângă el sau să îi rupeți crengile. Mai rău, să îi scrijeliți scoarța. Dar cel mai important, să nu îl inundați cu ambalaje, PET-uri sau alte deșeuri care rămân în urma grătarelor.

Cât despre Broasca Țestoasă, care da, traiește în Dobrogea, dorința ei este simplă: lăsați-o să își ducă traiul acolo unde o găsiți, puteți chiar să îi faceți poze, dar fără a o ”brutaliza”.

Floricica Gingașă e cel mai supărat personaj dintre toate: ”Pe mine mă rupeți de fiecare dată. Pentru că sunt drăguță și colorată, iar asta se pare că vă face să vreți să mă luați acasă. Dar eu mă simt cel mai bine aici, în pădure, unde pot să trăiesc și să respir cum vreau eu. Așa că vă rog, insist, admirați-mă, dar nu mă rupeți. Doare foarte tare”.

Cât despre Deșeuri, ele sunt cea mai puternică voce dintre toate personajele. Asta pentru că mulți dintre voi aleg să le lase în locurile de grătar, pentru a sufoca totul în jur. Nu le faceți să fie mai puternice decât atât, mai ales că o mare parte din ele nu sunt biodegradabile și nu fac decât să afecteze mediul înconjurător.

Dincolo de orice joacă, mesajul nostru pentru perioada imediat următoare este : Mai lasă natura să respire! Zilnic o poluăm, zilnic aruncăm deșeuri, zilnic distrugem ecosistemul prin acțiunile pe care le facem. Ne-am dori ca începând de azi, să fim puțin responsabili și să ne gândim la ce lăsăm copiilor noștri: Deșeuri? Poluare? O natură murdară și inundată de resturi? Vrem să credem că nu.

Poze cu personajele noastre găsiți aici, de la evenimentul Ziua Pământului, organizat în VIVO! Constanța.

Așa că dragilor, dacă alegeți să faceți grătar de 1 Mai, oriunde, cu atât mai mult în arii protejate, vă rugăm, insistăm, să luați toate ambalajele când plecați. E o dovadă de comportament responsabil și european.

Și dacă faceți și o fotografie, pe care să ne-o trimiteți la office@marenostrum.ro, am putea arăta și celorlalți că se poate. Se poate să fim mai responsabili decât orice european. Schimbarea începe mereu cu noi, iar exemplele noastre de comportament responsabil vor cântări enorm în ochii copiilor de mâine. Nu credeți?

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s