Echipa Mare Nostrum atrage atenția: 4 cazuri de delfini eșuați de la începutul anului și până acum!


4 cazuri de delfini eșuați. Expediție evaluare populație de cetacee. Grup de elevi învată cum să ofere primul ajutor unui delfin

Expedițiile terestre organizate de echipa Mare Nostrum, alături de voluntarii din cadrul rețelei Observatori Pentru Salvarea Delfinilor continuă atât în Nordul litoralului, cât și în Sud. Aceștia nu au ezitat să iasă pe teren în condiții meteo extreme (de ploaie și vânt) pentru a-și duce misiunea la îndeplinire: monitorizarea coastei în vederea identificării cazurilor de delfini eșuați.

This slideshow requires JavaScript.

Din nefericire, expedițiile terestre au adus rezultate deloc îmbucurătoare: 4 astfel de cazuri au fost înregistrate de la începutul anului și până acum.  Mai exact, 3 marsuini (Phocoena phocoena relicta) și 1 afalin (Tursiops truncatus ponticus). Marsuinii identificați erau pui,iar afalinul juvenil.

Potrivit echipei Mare Nostrum, cauzele eșuărilor sunt cât se poate de clare,  trei dintre delfinii găsiți prezentând urme de prindere în plasă. Chiar mai mult, afalinul avea înotătoarea codală îndepărtată definitiv din cauza plaselor pescărești.

Nu este pentru prima dată când echipa Mare Nostrum se confruntă cu astfel de cazuri, experiența expedițiilor terestre de monitorizare fiind cât se poate de elocventă în acest sens.

Ne-am dori ca toți constănțenii să știe că există un număr de telefon de urgență, unde ne pot contacta atunci când observă delfini eșuați pe plajă. Este foarte important să ajungem în timp util, pentru că uneori mai putem face ceva pentru a ameliora situația. Avem specialiștii și pregătirea necesară pentru a putea salva viața delfinilor, atunci când o permite situația. De asemenea, am vrea ca pescarii să înțeleagă cât de periculoase pot fi plasele pe care le intind. În 60% din cazuri, delfinii mor prinși în aceste plase. Avem un număr de telefon de urgență, la care vă rugăm să sunați ori de câte ori vedeți un delfin eșuat. Acesta este 0763255731. La fel de important este să ajungem repede și la cazurile de delfini morți, tocmai în ideea de a preleva probe și de a descoperi mai mult informații despre bolile pe care le-au avut. Împreună cu voi, putem salva viața delfinilor și îi putem lăsa să înoate liniștiți în apele Mării Negre, acolo unde le este locul!”, spune Marian Paiu, coordonator proiect.

Nu numai cazurile de delfini eșuați sunt o problemă, ci și modul în care sunt scoși delfinii din plasele de pescuit: ”Este o reală atrocitate să tai coada unui delfin pentru a-l putea scoate din plasele de pescuit. Nu este normal să faci asta. Realizăm că, din nefericire, indiferent de cât de multe campanii de informare avem pe această temă, problema legată de mentalitate și obișnuință rămâne”, completează Marian Paiu.

Activitățile de monitorizare sunt cofinanțate de ACCOBAMS. Puteți urmări noutățile legate de delfini pe site-ul www.delfini.ro, cât și pe pagina de facebook.

Ce am mai făcut în această lună?

Tot în decursul acestei luni a fost finalizată și prima expediție care a avut ca scop evaluarea populatiei de cetacee din arealul Constanța- Vama Veche. Echipa a fost formată din 12 persoane, care timp de 3 zile au înregistrat observații cu privire la exemplarele de cetacee întâlnite, mai bine de 100.

Între monitorizările efectuate, echipa Mare Nostrum a instruit și un grup de elevi din București referitor la modul în care pot oferi primul ajutor unui delfin cu probleme sau ce date trebuie prelevate dacă îl găsesc mort pe plajă.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s