Luptăm pentru #plajecurate!


Începând cu 3 iunie, ora 11.00, ONG Mare Nostrum ”dă strigarea” pentru #plajecurate. La Cazino Constanța, sunt așteptați toți constănțenii care vor să își pună cearceafurile sau șezlongurile de plajă pe nisip, nu pe mucuri de țigară sau altfel de deșeuri. Echipa Mare Nostrum, împreună cu voluntarii și partenerii evenimentului, vor explora adâncurile Mării Negre într-o repriză de scuba diving și vor ”dezveli” un artwork realizat integral din mucuri de țigară. Iar pe 10 iunie, constănțenii sunt invitați la o acțiune de curățare a plajelor, în zona Pescărie.

***

Scopul evenimentelor din cadrul Green Week (3 și 10 iunie) este să tragă un semnal de alarmă privind numărul în creștere al deșeurilor existente pe plajă. Potrivit ultimei monitorizări Mare Nostrum efectuate la finalul anului 2016, 16.000 de mucuri de țigară au fost înregistrate pe 8 sectoare de plajă, un număr alarmant de ridicat. Cele 16.000 de mucuri de țigară au devenit #16000pentruconstanta, adică necesarul de mucuri pentru realizarea unui artwork de conștientizare privind această problemă .

Este momentul potrivit să devenim responsabili, pentru că altfel copiii noștri nu vor mai face castele de nisip, ci castele din mucuri de țigară. În plus, e de dorit să ne dăm seama că în aceste condiții, noi nu ne mai punem prosoapele pe nisip, ci respirăm și luăm contact direct cu toxicitatea acestui tip de deșeuri, dincolo de faptul că mucurile de țigară afectează foarte mult ecosistemul marin” , explică Mihaela Cândea, director executiv Mare Nostrum.

Pe 3 iunie, la Cazino Constanța, un grup de scafandri profesioniști  se va alătura activității Mare Nostrum, pentru a explora adâncurile Mării Negre în căutare de deșeuri. Tot atunci, voluntarii Mare Nostrum vor face o campanie de conștientizare privind importanța în a avea  #plajecurate.

Piesa de rezistență a evenimentului va fi ”dezvelirea” unui artwork realizat integral din mucuri de țigară, colectate de la toți constănțenii cărora le pasă de mediul înconjurător. ”Inițial, am vrut să realizăm un mic monument sau o mică statuie din mucuri de țigară. Apoi, ne-am gândit că pentru a reliefa mai bine volumul de 16.000 mucuri de țigară, ar fi ideal să le lipim pe o pânză imensă. Cu ajutorul unui artist constănțean, vom da mucurilor de țigară o utilitate artistică, singura utilitate pe care o au, după părerea noastră. Locul lor nu este pe plajă, este în scrumiere. Iar responsabilitatea fiecăruia dintre noi este să le colectăm într-un recipient și să le aruncăm la coș”, continuă Mihaela Cândea.

Pe 10 iunie, tot în cadrul Green Week, echipa Mare Nostrum va efectua și o acțiune de curățare a plajelor, în zona Pescărie. Toți cei care vor să se înscrie la eveniment sunt rugați să ne contacteze fie la office@marenostrum.ro, fie pe pagina oficială de FB a organizației.

Multumim pentru implicare: Le Premier Constanța, Shut Up, BeachScuba One – dive center,  Nautilus Diving Team, Sea Horses Dive Center,  Marine Explorers Scuba Diving Center,  Marine Explorers Scuba Diving Shop,  Cercetasii Marini Constanta,  Grupul Local Constanta Cercetasii Romaniei.

Un eveniment sustinut de PETROM.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s