Împreună pentru #plajecurate!


 

 Suntem pe ultima sută de metri în ceea ce privește pregătirile pentru evenimentele din 3 și 10 iunie, de la Cazino Constanța și Zona Pescărie. Am colectat prima tranșă de mucuri de țigară de la partenerii acestui proiect, cantitatea colectată ridicându-se la numărul de 7.000. Mai avem nevoie de încă 9.000 pentru a arăta constănțenilor și turiștilor cât de gravă este situația privind deșeurile existente pe plajă.

***

Pe 3 iunie, ora 11.00, ONG Mare Nostrum ”dă strigarea” pentru #plajecurate. La Cazino Constanța, sunt așteptați toți constănțenii care vor să își pună cearceafurile sau șezlongurile de plajă pe nisip, nu pe mucuri de țigară sau altfel de deșeuri. Echipa Mare Nostrum, împreună cu voluntarii și partenerii evenimentului, vor explora adâncurile Mării Negre într-o repriză de scuba diving și vor ”dezveli” un artwork realizat integral din mucuri de țigară. Iar pe 10 iunie, constănțenii sunt invitați la o acțiune de curățare a plajelor, în zona Pescărie.

Scopul evenimentelor din cadrul Green Week (3 și 10 iunie) este să tragă un semnal de alarmă privind numărul în creștere al deșeurilor existente pe plajă. Potrivit ultimei monitorizări Mare Nostrum efectuate la finalul anului 2016, 16.000 de mucuri de țigară au fost înregistrate pe 8 sectoare de plajă, un număr alarmant de ridicat. Cele 16.000 de mucuri de țigară au devenit #16000pentruconstanta, adică necesarul de mucuri pentru realizarea unui artwork de conștientizare privind această problemă .

Până acum, am colectat jumătate din cantitatea necesară pentru realizarea  artwork-ul de conștientizare. În mod sigur, ne vom suplimenta efortul și îi vom ruga pe voluntarii organizației să colecteze materia primă din diferite locații, pentru a ajunge la cantitatea găsită pe plajele din Constanța în cadrul ultimelor monitorizări. Mulțumim partenerilor noștri, care au fost foarte implicați în acest proiect și care ne ajută în continuare să strângem cantitatea de 16.000 mucuri de țigară. Ne bucurăm că în acest proiect sunt implicați și operatori de plajă, care oferă un exemplu de bună practică prin efortul pe care îl depun pentru a menține plajele curate”, explică Mihaela Cândea, director executiv Mare Nostrum.

Pe 3 iunie, la Cazino Constanța, un grup de scafandri profesioniști  se va alătura activității Mare Nostrum, pentru a explora adâncurile Mării Negre în căutare de deșeuri. Tot atunci, voluntarii Mare Nostrum vor face o campanie de conștientizare privind importanța în a avea  #plajecurate.

Poluarea nu există numai pe plajele de pe litoralul românesc, ci și în adâncuri. Tocmai de aceea, am mobilizat centrele de scafandri din județul Constanța pentru a ne ajuta să facem o igienizare subacvatică în zona Cazino Constanța. Scafandrii profesioniști sau amatori se pot înscrie până pe data de 28 mai prin completarea unui formular existent online. De asemenea, centrele partenere ne ajută și cu premii pentru cei care se înscriu și ajută la igienizarea adâncului Mării Negre. Ați fi surprinși să vedeți ce există în adâncuri, la nivel de deșeuri. Nu este prima activitate pe care o organizăm în acest sens și rămânem uimiți de fiecare dată”, spune Marian Paiu, coordonator proiect ONG Mare Nostrum.

Pe 10 iunie, tot în cadrul Green Week, echipa Mare Nostrum va efectua și o acțiune de curățare a plajelor, în zona Pescărie. Toți cei care vor să se înscrie la eveniment sunt rugați să ne contacteze fie la office@marenostrum.ro, fie pe pagina oficială de FB a organizației.

Un eveniment susținut de  PETROM.

 Mulțumiri partenerilor implicați în proiect: Le Premier Constanța, Shut up, Beach, Andante Caffe, Ordinul Berarilor-Fabrica de Bere, Terasa Ammos, Scuba One- dive center, Nautilus Diving Team, SeaHorses Dive Center, Marine Explorers Scuba Diving Center, Cercetașii Marini Constanța, Grupul local Constanța Cercetașii României.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s