Luna iunie, aglomerată pentru specialiștii ONG Mare Nostrum. De 4 ori mai multe observații în monitorizările acvatice și primul caz de eșuare în masă!


Luna iunie a fost o lună foarte aglomerată pentru specialiștii ONG Mare Nostrum, mai ales în ceea ce privește activitățile derulate în cadrul proiectului “Creșterea capacității regionale pentru dezvoltarea de studii de abundență și distribuție a cetaceelor”, susținut de ACCOBAMS. Specialiștii ONG Mare Nostrum au intervenit în 22 de cazuri de cetacee eșuate și au desfășurat campanii de informare, instruire, precum și expediții acvatice privind monitorizarea cetaceelor.

În luna care a trecut, specialiștii organizației noastre au intervenit în 22 de cazuri de delfini eșuați, semnalate fie prin numărul de urgență 0763255731 sau la dispeceratul ABADL și ISU.

De când a început perioada de prohibiție pentru  calcani, numărul de cazuri de delfini eșuați a crescut. Majoritatea exemplarelor au murit în urma prinderii în plasele de pescuit, foarte puține cazuri au fost identificate cu urme de lovire, probleme la naștere sau parazitate excesiv.  De asemenea, tot în această lună, am înregistrat și primul caz de eșuare în masă, cu 8 exemplare găsite pe o plajă din Năvodari, pe o distanță mai mică de 800 m. În mod evident, plasele pescărești nu sunt singurele vinovate de eșuarea delfinilior, de aceea noi facem eforturi pentru a vedea ce alte cauze ar mai putea să <<contribuie>> la decimarea speciilor de delfini din Marea Neagă”, spune Marian Paiu, coordonator proiect ONG Mare Nostrum.

This slideshow requires JavaScript.

Tot în luna iunie, au fost instruiți  14 observatori pentru expedițiile marine de monitorizare a cetaceelor, astfel încât datele colectate să fie exacte și corecte.  Expedițiile au fost realizate în perioada 26-29 iunie și s-au încheiat cu peste 220 de observații ale tuturor celor 3 specii de delfini din Marea Neagră, de 4 ori mai multe decât în sesiunea din primăvară.

La capitolul expediții terestre, au fost realizate două astfel de acțiuni, încheiate cu identificarea unui singur cetaceu eșuat, în zona de Nord (Vadu), o femelă gestantă  aparținând speciei Delphinus delphis ponticus. De asemenea, echipa ONG Mare Nostrum a instruit echipele operative ale serviciului SGA din cadrul Administrației Bazinale de Ape – Dobrogea Litoral, pentru ca aceștia să știe cum să acționeze în momentul în care descoperă delfini eșuați pe plajă.

Și pentru că problematica delfinilor eșuați este una din ce în ce mai acută, echipa ONG Mare Nostrum, împreună cu voluntarii Mare Nostrum au realizat o sesiune de informare pe plajele litorale cu privire la existența celor trei specii de cetacee din Marea Neagră .

În fiecare zi, primim cel puțin o sesizare de la constănțeni privind cazuri de delfini eșuați. Uneori, facem față cu foarte mare greutate tuturor solicitărilor zilnice, pentru că plecăm de la un caz și ne ducem spre altul. Pe lângă constatare, prelevăm și probe, astfel încât să aflăm cauzele morții acestora”, completează Marian Paiu.

În luna iunie, au fost finalizate și activitățile pentru membri rețelei de observatori voluntari din cadrul instituțiilor de învățământ  Trebuie să le mulțumim celor peste 800 de elevi și profesori care pe toată durata anului școlar și-au îndeplinit cu succes misiunea de a monitoriza sectorul de plajă ce le-a fost desemnat, chiar  dacă vremea le-a fost potrivnică.

Activitatile derulate sunt susținute financiar de către ACCOBAMS în cadrul proiectului “Creșterea capacității regionale pentru dezvoltarea de studii de abundență și distribu’ie a cetaceelor prin intermediul Fondului Suplimentar pentru Conservare al ACCOBAMS și de campania ADOPTĂ UN DELFIN.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s