Tinerii din Constanța au prins rădăcini…durabile!


Zece tineri din Constanța, alături de doi profesori coordonatori și colega noastră Andreea Ștefania Bratu(coordonator Departament Educație pentru Dezvoltare Durabilă în cadrul ONG Mare Nostrum) au ”absolvit” cursurile Taberei de Formare din cadrul proiectului ”Rădăcini durabile pentru tineri, imbold pentru comunități de succes”. Tabăra a durat 5 zile, iar în cadrul acesteia participanții au învățat cum să fie modele de succes pentru tinerii din comunitatea lor. 

Tabăra a prevăzut jocuri educative și cursuri de formare pentru 10 tineri din zonele defavorizate ale județului Constanța, astfel încât aceștia să fie stimulați să rămână în comunitățile din care fac parte:
Tabăra a fost un motiv suficient de bun pentru noi și pentru adolescenții implicați să ne cunoaștem mai bine și să stabilim premisele de la care plecăm în acest proiect. Marea noastră surpriză, în urma cursurilor susținute, a fost că tinerii nu știau de oportunitățile privind fondurile europene, pe care le pot accesa pentru a dezvolta zona din care fac parte. De asemenea, tot în urma cursurilor, o parte dintre participanți și-au schimbat alegerea privind meseria, hotărâți fiind să rămână în comunitățile din care fac parte”, a spus Andreea Ștefania Bratu.

21368826_1640317032667101_2538986747325231204_o

Peste 100 de tineri defavorizați din județul Constanța au acum posibilitatea de a deveni exemplu de urmat pentru comunitatea lor, în cadrul proiectului ”Rădăcini durabile pentru tineri, imbold pentru comunităţi de succes”. Proiectul  vizează tinerii din Cobadin și Cogealac (precum și împrejurimi) :

” Una din problemele identificate în rândul tinerilor din zonele rurale constănţene este dezrădăcinarea lor faţă de comunitatea în care trăiesc. Tinerilor le lipseşte spiritul de iniţiativă civică, dorinţa de a se implica în găsirea de soluţii la problemele din comunitate, viziunea de a folosi oportunităţile la îndemână, dar şi modelele tinerilor de succes de vârsta lor. Acest proiect urmărește să crească capacitatea acestora de a fi promotori ai iniţiative civice, dar să clarifice și viziunea asupra oportunităţilor de dezvoltare durabilă din comunitatea proprie”, spune Andreea Ștefania Bratu, coordonator Departament Educație pentru Dezvoltare Durabilă în cadrul ONG Mare Nostrum.

Proiectul are 2 activități principale. Prima  activitate este o tabără de formare complexă, la care vor participa 10 tineri din cele două comunități, selectați de profesorii coordonatori de la instituțiile de învățământ partenere.  Ulterior, tinerii care vor participa la această tabără vor deveni ”traineri” pentru colegii și prietenii lor, în cadrul unei sesiuni de instruire non-formală, oferindu-le acestora un exemplu demn de urmat.

Înainte şi după participarea la activităţile proiectului, tinerilor li se va aplica un chestionar de evaluare, care vizează  modul în care tinerilor li se schimbă percepţia asupra oportunităţilor din comunitatea lor şi spiritul de iniţiativă civică.

”Beneficiari direcţi ai proiectului vor fi minim 110 tineri, dintre care 10 vor participa la tabăra de formare şi alţi peste 100 vor fi implicaţi în celelalte activităţi. Vor mai fi implicaţi şi minim 2 profesori, din instituţiile partenere, dar şi 2 voluntari din partea organizaţiei Mare Nostrum, aceştia contribuind la buna desfăşurare a activităţilor, oferind suportul lor în organizare şi sarcini administrative”, completează Andreea Ștefania Bratu.

Proiectul este finanțat de Ministerului Tineretului și Sportului prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța.

Imagini din cadrul taberei de formare puteți găsi aici 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s