Cine e Norocel? Povestea lui te va impresiona până la lacrimi!


În apă e liniște. Atât de liniște, încât doar gânguritul lui se aude. Cristalin și vesel, ca al unui copil gata să se bucure de viață.  Are câteva luni, s-a născut în apă, iar acum o urmărește orbește pe mama lui, în căutare de hrană. El e Norocel, delfinul prieten cu oamenii, fascinat de adâncurile Mării Negre.

Norocel abia a învățat să înoate și încă nu știe cum stau lucrurile cu specia din care face parte. Știe doar că înoată, că peștii sunt buni și că oamenii fac poze atunci când îl văd înotând la suprafața apei.

adopta-un-delfin

Îi plac oamenii. Îl fascinează și ar vrea să fie ca ei. Sunt înalți și par a fi foarte fericiți când îl văd. Se simte ca o mică vedetă atunci când îi întâlnește. Dar ori de cât ori încearcă să vorbească cu ei și să le spună cât de minunați i se par, oamenii fac un gest ciudat din palme și scot zgomote pe care nu le înțelege. Atunci când o să se facă mare,  Norocel o să se împrietenească sigur cu acele creaturi ciudate, despre care mama lui i-a spus că se numesc ”oameni”.

Acum are însă altă treabă. Îi e foame și burtica îi scoate niște zgomote ciudate. Ar mânca niște pești mai micuți, nu își mai aduce aminte cum se numesc. Ieri a înghițit din greșeală niște bucăți de plastic care pluteau în apă și i-a fost rău toată ziua. Azi ar vrea să mănânce bine, așa că o urmărește cu atenție pe mama lui, în căutare de hrană. Nici bine nu a terminat de gângurit gândul, că au și văzut un banc de pești, în care s-au repezit imediat.

”Papa”, a zis Norocel în mintea lui, cu ochișorii mijiți a poftă. ”Bună mâncare, după o zi de înotat”, a șoptit el cu poftă în timp ce înfuleca de zor.

După ce a terminat, a dat să plece, dând fericit din codiță. Doar că a observat că nu poate, pentru că o plasă mare îi bloca ieșirea. Disperat, a încercat să caute o soluție pentru a ieși de acolo, dar era împrejmuit de sfori groase, din care nu putea să se elibereze sub nicio formă. Iar ochiurile plasei erau prea mici pentru a se putea strecura printre ele. Panicat, s-a uitat  în dreapta și în stânga, căutând-o pe mama lui cu privirea. Era chiar lângă el, zbătându-se să iasă, în niște sunete pe care nu le mai auzise niciodată: ascuțite și pline de teamă, prevestitoare de moarte.

Speriat, Norocel a forțat plasa odată în plus, sperând să nu abă același sfârșit cu al peștilor de rând. E prea tânăr ca să moară. Iar pe mama lui o iubește prea mult pentru a o lăsa acolo, între plase, să aibă cel mai urât sfârșit.

În timp ce panica punea stăpânire pe el, Norocel a văzut cu ochișorii lui mici o formă umană, deasupra lui, pe luciul apei, într-o barcă. Și-a adunat toate puterile și a început să strige la el, în sunete ascuțite, pline de disperare:

”Eliberați-mă de aici! Eliberați-mă! Eu și mama am rămas prinși în plasele voastre și nu mai putem ieși de aici! ”

A țipat preț de 5 minute, iar apoi a văzut două mâini s-au apropiat vertiginos de el, încercând să lărgească ochiurile plasei de pescuit. Apoi a văzut ceva ascuțit, care a tăiat câteva filamente, făcându-le loc lui Norocel și mamei lui să iasă prin găurile create.

”Ce oameni buni!”, a spus Norocel fericit, promițându-și că nu va mai cădea și a doua oară în aceeași… plasă și îndepărtându-se de pericol. Liniștea s-a depus din nou în apă.

***

Norocel este însă un personaj fictiv, care din fericire, a fost salvat de la moarte de pescarii din povestea noastră. Din nefericire, cei 130 de delfini eșuați- de la începutul acestui an și până acum- nu au avut parte de același noroc cu al personajului nostru. Ei nu au reușit să scape plaselor și au eșuat la mal, cu înotătoare dorsale tăiate, pentru a fi eliberați ”mai ușor ” din…chinuri. Ei ajung la mal, unde, de cele mai multe ori, noi, cei de la ONG Mare Nostrum nu mai putem face nimic pentru a-i salva.

DSC_4726

Ajută-ne să îi ajutăm! Adoptă un delfin!

Detalii pe www.ongmarenostrum.wordpress.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s