”Rădăcini durabile pentru tineri, imbold pentru comunități de succes”, un proiect care a schimbat viețile a peste 100 de tineri din Constanța!


Proiectul ”RĂDĂCINI DURABILE PENTRU TINERI, IMBOLD PENTRU COMUNITĂȚI DE SUCCES” a ajuns la final, iar rezultatele sunt notabile. În cadrul proiectului, 10 tineri din zonele defavorizate din Constanța au beneficiat de o tabără de 6 zile, unde au învățat cum să fie modele de succes pentru tinerii din comunitatea lor. Peste 100 de tineri au fost instruiți de către colegii lor. ”Rădăcini durabile pentru tineri, imbold pentru comunități de succes” este un proiect finanțat de Ministerului Tineretului și Sportului prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța.

radacini_finalcut

”RĂDĂCINI DURABILE PENTRU TINERI, IMBOLD PENTRU COMUNITĂȚI DE SUCCES” este un proiect care a vizat instruirea a peste 100 de tineri defavorizați din județul Constanța care au avut posibilitatea de a deveni exemplu de urmat pentru comunitatea lor) :

” Una din problemele identificate în rândul tinerilor din zonele rurale constănţene este dezrădăcinarea lor faţă de comunitatea în care trăiesc. Tinerilor le lipseşte spiritul de iniţiativă civică, dorinţa de a se implica în găsirea de soluţii la problemele din comunitate, viziunea de a folosi oportunităţile la îndemână, dar şi modelele tinerilor de succes de vârsta lor. Acest proiect urmărește să crească capacitatea acestora de a fi promotori ai iniţiative civice, dar să clarifice și viziunea asupra oportunităţilor de dezvoltare durabilă din comunitatea proprie”, spune Andreea Ștefania Bratu, coordonator Departament Educație pentru Dezvoltare Durabilă în cadrul ONG Mare Nostrum.

Proiectul a avut  2 activități principale. Prima activitate a fost o tabără de formare complexă, la care au  participat 10 tineri din cele două comunități, selectați de profesorii coordonatori de la instituțiile de învățământ partenere.  Ulterior, tinerii care au participat la această tabără au devenit ”traineri” pentru colegii și prietenii lor, în cadrul unei sesiuni de instruire non-formală.

”Peste 100 de tineri au fost instruiţi, de către colegii lor, în cadrul proiectului. Cei 10 beneficiari care au fost în tabără au lucrat individual sau pe echipe, şi-au ales temele de instruire, au recrutat colegii şi au susţinut mini-cursurile într-un mod cât mai inedit. Printre temele alese au fost încrederea în sine, stima de sine, o mai bună cunoaştere şi interacţiune cu alţi colegi din alte clase, metode de învăţare, ecologie şi protecţia mediului. Toţi “trainerii” au folosit, în prezentările lor, metode non-formale de educaţie, învăţate în tabără: icebreakere şi activităţi de teambuilding, mind-mapping, brainstorming, “blind speed communication”, completează Andreea Ștefania Bratu.

În cadrul proiectului, 3 tineri de succes au vorbit despre poveștile lor, în ideea de a-I încuraja pe beneficiarii proiectului să rămână în comunitățile din care fac parte: Eveline Ianţoc, care deţine Serra Ivas şi produce roşii, Ioana Matei – fondatoarea Jovis Cosmetics- cosmetice homemade şi Isabela Vascris, care are o livadă împreună cu soțul ei.

Proiectul este finanțat de Ministerului Tineretului și Sportului prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța și a avut un scop cât se poate de nobil: ” Proiectul RĂDĂCINI DURABILE PENTRU TINERI, IMBOLD PENTRU COMUNITĂȚI DE SUCCES a contribuit la o mai bună îndrumare a tinerilor în viaţă. Aceştia au descoperit domenii noi, precum ONG-urile, proiectele şi fondurile europene, educaţia non-formală. Totul li s-a părut ca “o lume nouă”, aflând lucruri despre care nu li s-a povestit la școală. Din tinerii reţinuţi, care erau la începutul proiectului, cei peste 100 de tineri au devenit tineri energici, activi, care au început să creadă că pot schimba ceva în jurul lor”, conchide Andreea Ștefania Bratu.

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s