Prin EDU 10, am reușit să dăm o mână de ajutor comunităților din județul Constanța!


Proiectul EDU 10 a ajuns la final! Prin acest proiect, reprezentanții a 5 eco-cluburi din județul Constanța au fost instruiți  pe parte de mediu și au fost ajutați să înfrumusețeze comunitățile din care fac parte, pe baza unei strategii construite de la zero. Aceștia au achiziționat băncuțe, coșuri de gunoi, flori, copaci, pentru a transtforma școlile și parcurile din localitate, realizând chiar și sesiuni de informare pentru ceilalți locuitori. 

EDU10 este un proiect amplu implementat de ONG Mare Nostrum, care a avut ca principal scop responsabilizarea a peste 100 de tineri din 5 eco-cluburi constănțene, pe parte de mediu. Prin intermediul proiectului, aceștia au devenit piloni ai generației de schimbă-lume, care să ofere exemple de bună practică celor din jurul lor.

În cadrul proiectului au fost înființate 5 eco-cluburi, în Pecineaga, Moșneni, Cogealac, Râmnicul de Jos și Cobadin, fiecare cu cate 20 de elevi și un profesor coordonator. Tinerii care au învățat ce înseamnă un mediu curat și cum să îl mențină curat au beneficiat de 20 de cursuri educative, 30 de expediții terestre și 15 expediții acvatice de-a lungul proiectului, care i-au ajutat să observe și să pună în practică informațiile primite de la ”instructorii” ONG Mare Nostrum.

După amplul program de instruire, beneficiarii proiectului au realizat de la zero propria lor strategie de înfrumusețare a comunității din care fac parte, în baza unei finanțări: ” Suma primită de fiecare eco-club a fost cheltuită în funcție de necesitățile lor. O parte au ales să înfrumusețeze școala din care fac parte, cu flori sau cu băncuțe. O altă parte să cumpere pubele de gunoi stradale în satele din care fac parte. Noi, ca organizație, nu le-am impus ce să facă, ci doar i-am susținut în implementarea soluțiilor identificate de ei, care să ajute mediul și comunitatea din care fac parte. Ne bucurăm că am putut să îi ajutăm prin finanțarea primită în cadrul EDU10”, declară MARIAN PAIU, coordonatorul proiectului.

 

This slideshow requires JavaScript.

De exemplu, cei  de la Şcoala “Nicolae Iorga” Moşneni au amenajat un mic parc, cu băncuţe, o masă și un balansoar. De asemenea, au pictat cauciucurile strânse de la localnici şi au pictat zidurile, cu o măiestrie artistică desăvârștiă. Mai mult chiar, au făcut şi o sesiune de informare în comunitatea lor legat de amenajarea parcului, pentru ca toți să afle cum să îl păstreze curat.

În ceea ce privește Liceul Cobadin, reprezentanții eco-clubului de aici  au luat coşuri de gunoi şi au organizat o tombolă cu premii. Din banii strânşi, au luat tot coşuri de gunoi, punând în acest fel bazele unui sistem de colectare selectivă a deșeurilor, acțiune în care au implicat și comunitatea locală. La Rîmnicu de Jos, EDU 10 a adus eco-cluburilor băncuţe pentru curtea şcolii şi câteva flori, pentru a înfrumuseța perimetrul. Cât despre Liceul Tehnologic Cogealac, elevii de aici au amenajat curtea şcolii cu bănci, mese, au plantat câţiva copaci şi flori, transformându-le în adevărate zone de relaxare atât pentru elevi, cât și pentru ceilalți reprezentanți ai comunității.

În ceea ce privește Şcoala nr. 1 Pecineaga, aici s-au achiziţionat coşuri de gunoi pentru comună și s-au făcut activităţi de informare pe parte de mediu cu toate clasele din școală, acesta fiind un exemplu elocvent de implicare a comunității în activități ce țin de dezvoltare durabilă.

Proiect finanțat de OMV PETROM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s