Experiență la 5 grade: fără delfini eșuați, dar cu acvifaună din Rezervație (foto-reportaj)


Toată lumea știe cum e vara la mare, dar câți se încumetă la experiența extremă a iernii la mare? Echipa #ongmarenostrum face asta în fiecare an, în cadrul expedițiilor terestre privind monitorizarea delfinilor. Gradele de afară nu contează foarte mult, nici condițiile vitrege, atunci când scopul este nobil:  salvarea cetaceelor din Marea Neagră.

…………………………..

Într-o zi de joi, 1 februarie, când gradele de afară nu erau încurajatoare, dar soarele încerca să salveze puțin din aparențe, echipa noastră a pornit la drum, cu o misiune strictă: aceea de a observa dacă pe zona de N a litoralului românesc există delfini eșuați. Ne-am urcat într-o mașină care funcționează cu bio diesel(rezultatul procesării uleiului vegetal uzat) și am pornit la drum.

Prima oprire: Corbu

După o adevărată aventură de off road, făcând slalom printre gropi, dune de pământ înghețat și bălți de o adâncime impresionantă, am ajuns la Corbu, mulțumim oricărei divinități pentru ideea de la renunța la microbuzul nostru și de a alege mașina prietenilor de la Dream Explorer, singura care ne poate scoate din orice încurcătură.

IMG_6949.JPG

Am ajuns pe plajă, cu GPS-urile la îndemână, pentru a localiza orice delfin eșuat. Am fost norocoși, pentru că nu am întâlnit niciunul pe această porțiune de plajă.

Cu toate astea, am realizat că marea e frumoasă și iarna.

This slideshow requires JavaScript.

A doua oprire: plaja Vadu

Pe drumul dinpre plaja Corbu și Plaja Vadu era să rămânem blocați. Roțile din spate ale mașinii aveau o voință proprie, iar derapajele se produceau la fiecare 10 secunde. Cu greu, am reușit să intrăm pe teren drept și să mergem pe drumul paralel cu plaja, unde nisipul era mult prea îmbibat de apă. Dar nici asta nu ne-a oprit. Am monitorizat și această porțiune de plajă, în speranța că nu vom găsi delfini eșuați. Rugămințile ne-au fost ascultate. Fără delfini, dar cu ceva PET-uri și alte deșeuri, amintiri ale sezonului estival trecut.

This slideshow requires JavaScript.

A treia oprire: Grindul Chituc

De la Vadu, am pornit spre Grindul Chituc, în inima Rezervației Biosfera Delta Dunării. Drumul a fost plin de piedici, în special datorită inundațiilor de teren și a movilelor de pământ care ne lăsau cu greu să avansăm. Dar am reușit să înaintăm, într-o aventură care ne-a ridicat puțin nivelul adrenalinei din corp.

This slideshow requires JavaScript.

Rezervația este spectaculoasă și pe timp de iarnă. Iar de asta ne-am dat seama odată cu prima pereche de lebede observate pe lacul Razelm- Sinoe. Au urmat pelicani, pescăruşi, corcodei, stârci, cormorani dar şi foarte multe raţe, pe care am reușit să le surprindem în mediul lor natural, în drum spre cel mai nordic punct al litoralului- Grindul Chituc.

This slideshow requires JavaScript.

La Grindul Chituc, din fericire, niciun delfin eșuat. Marea aici, la Grind, este spectaculoasă. La fel ca și micile lagune pe care le-a făcut. Iar liniștea este de poveste.

This slideshow requires JavaScript.

Ne-am întors acasă, ferm convinși că avem o țară minunată, de care ar trebui să avem grijă mai mult. Pe care să nu o înecăm cu deșeuri și pe care ar trebui să o respectăm, așa cum ne respectăm pe noi și pe cei dragi nouă.

Advertisements

One thought on “Experiență la 5 grade: fără delfini eșuați, dar cu acvifaună din Rezervație (foto-reportaj)

  1. E pacat de toata munca pe care o faceti ca sa:

    1. Scrieti “Acvifanuna” in loc de “Avifauna” (vezi Facebook)
    2. Sa va laudati ca ati iesit pe teren cu o masina Diesel in ziua de azi
    3. Sa va asociati numele cu agaricii aia de la Dream Explorer / Forte Life, care sunt blamati pana si in comunitatile de 4×4 pt lipsa lor de respect pt natura!
    4. Sa aveti un blogpost care, per-total, suna a compunere de clasa a 5-a.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s