Atelier de discuții : “Va supraviețui caracterul unic al ecosistemului Mării Negre schimbărilor climatice?”


ONG Mare Nostrum organizează pe 6 martie 2018,  între orele 09.00-17.00,  atelierul de discuții pe tema: Impactul schimbărilor climatice asupra ecosistemului Mării Negre, în cadrul proiectului “Marine Knowledge Sharing Platform for Federating Responsible Research and Innovation Communities – MARINA”. Evenimentul va avea loc la Hotel IBIS Constanța. Printre participanți se numără reprezentanți ai instituțiilor de cercetare, instituțiilor publice, precum și reprezentanți ai mediului economic din Constanța.

*** 

Evenimentul de pe 6 martie 2018 face parte din proiectul “Marine Knowledge Sharing Platform for Federating Responsible Research and Innovation Communities – MARINA” și are ca scop identificarea de soluții pentru limitarea efectelor produse de schimbările climatice asupra ecosistemului marin. Structura evenimentului, dincolo de prezentările tematice ale fiecărui participant, prevede realizarea unor grupuri de discuții ca și metodă de identificare în timp real a soluțiilor. La eveniment vor lua parte peste 20 de reprezentanți ai mediilor de interes din Constanța: cercetare, mediul academic, mediul economic, precum și reprezentanți ai societății civile.

afis_mml

Contextul actual 

Bazinul Mării Negre reprezintă un ecosistem cu particularități unice, printre care se numără și faptul că straturile de apă nu se amestecă aproape niciodată. De asemenea, stratul subțire superior al apei (până la 150-200m) este cel care susține viața în ecosistemul Mării Negre Prin urmare, Marea Neagră este reprezentată ca două mări suprapuse: una de suprafață, în coloana 0-200m, ocupând 10% din volumul total, cu viață, iar a doua, în profunzime, sub 200m, reprezentând 90% din volum, anoxică, cu hidrogen sulfurat și fără viață.

Efectele schimbărilor climatice se manifestă la nivelul Mării Negre prin: eroziunea costieră, eutrofizarea, poluarea, declinul biodiversității, degradarea peisajelor.

Gravitatea și rapiditatea manifestării acestor schimbări climatice a transformat Marea Neagră într-una dintre cele mai importante zone marine din lume, iar elaborarea unui plan de măsuri pentru conservarea ecosistemului marin devine absolut necesară.
Cu toată unicitatea lui, ecosistemul Mării Negre este considerat a fi unul din cele mai degradate ecosisteme, iar acest lucru se reflectă în:

 

  1. Cantitatea de oxigen din Marea Neagră a scăzut cu 44% în perioada 1955 -2015, iar adâncimea de penetrare a oxigenului din bazin a scăzut de la 140 m în 1955 la 90 m în 2015, ceea ce reprezintă cea mai mică valoare anuală înregistrată în această perioadă.
  2. Evoluția anuală a temperaturii apei din Marea Neagră (la stația Constanța) crește cu +0,02°C/an și s-a observat tendința descrescătoare a salinității, cu o medie de 0,01PSU/an. (INCDM, 2012).
  3. Fenomenele de îngheț: Din 1929 până în 2012 au avut loc 16 astfel de evenimente, cele mai frecvente în luna februarie (luna cu temperaturi minime ale aerului și apei mării).

De ce un atelier de discuții? 

În contextul actual, atelierul de discuții este o metodă eficientă și rapidă de identificare a soluțiilor pe care instituțiile abilitate le pot lua pentru a limita efectele schimbărilor climatice asupra Mării Negre. De aceea, ONG Mare Nostrum, partener MARINA adună la aceeași masă reprezentanți ai instituțiilor de cercetare, ai instituțiilor publice și ai mediului economic, pentru a realiza un set de măsuri eficiente în acest sens.

Rezultatele obținute în cadrul acestui atelier, împreună cu rezultatele altor ateliere organizate în cadrul proiectului MARINA, vor fi:

–  Disponibile pe platforma MARINA pentru toți cei interesați de aspecte legate de mediul marin și de cercetarea și inovarea responsabilă (RRI);

– Prezentate și discutate la evenimentele naționale și internaționale ce abordează problemele mediului marin și cercetarea și inovarea responsabilă (RRI);

–   Modele ale unor viitoare activități/proiecte și a politicilor și cercetărilor viitoare;-          Raportate către Comisia Europeană.

Unde se mai organizează?

Acest tip de ateliere mai sunt organizate în 14 state partenere ale proiectului MARINA din Europa, precum Italia, Spania, Franta, Portugalia, Cipru, Turcia, Danemarca, Polonia, Belgia, Estonia, Irlanda. Tematica atelierelor diferă de la țară la țară: Marine Transportation, Marine Biotechnology, Sea Transportation and Maritime Spatial Planning, Blue Growth

Scopul atelierelor este de a implica toți cetățenii și grupurile de interese în dezbaterile participative, consultări și activități de co-creare . Pentru mai multe informații privind proiectul și subiectele abordate de alte țări puteți accesa pagina http://www.marinaproject.eu/.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s