Ce trebuie să facem pentru a salva ecosistemul Mării Negre? Concluziile Atelierului de discuții “Va supraviețui caracterul unic al ecosistemului Mării Negre schimbărilor climatice?”


Pe data de 6 martie, la Hotel Ibis Constanța a avut loc atelierul de discuții pe tema: Impactul schimbărilor climatice asupra ecosistemului Mării Negre, organizat în cadrul proiectului “Marine Knowledge Sharing Platform for Federating Responsible Research and Innovation Communities – MARINA”. La eveniment au participat 30 de reprezentanți ai instituțiilor de cercetare, instituțiilor publice, precum și reprezentanți ai mediului economic din Constanța, care au  stabilit împreună un set de măsuri pentru salvarea ecosistemului Mării Negre, la nivel politic, social și economic. Rezultatele acestui atelier de discuții vor fi raportate către Comisia Europeană.

***

Evenimentul de pe 6 martie 2018 face parte din proiectul “Marine Knowledge Sharing Platform for Federating Responsible Research and Innovation Communities – MARINA” și a avut ca scop identificarea de soluții pentru limitarea efectelor produse de schimbările climatice asupra ecosistemului marin.

This slideshow requires JavaScript.

Care a fost modul de lucru?

Cei 30 de participanți au fost organizați în grupuri de lucru, fiecare grup stabilind un set de propuneri și măsuri pentru salvarea ecosistemului Mării Negre, pe plan politic, social și economic. Apoi, fiecare reprezentant al grupului a notat fiecare propunere, cu note de la 1 la 10, pentru a stabili o ierarhie a măsurilor.

Practic, măsurile care au primit punctajul cel mai mic au trecut primele în lista de propuneri, dintr-un raționament pur logic: în general, acestea sunt primele măsuri care trebuie implementate, fiind mai puțin costisitoare și mai la îndemână. Măsurile care au primit punctajul cel mai mare sunt măsurile cel mai greu de implementat, foarte complexe, care necesită schimbări majore. Toate măsurile propuse sunt interconectate și decurg una din cealaltă. Acesta este un sistem inovator de lucru, care ajută la o mai bună ierarhizare”, spune Mihaela Cândea Mirea, director executiv al ONG Mare Nostrum.

Care sunt concluziile atelierului de discuții?

În urma discuțiilor, au fost propuse măsuri concrete pentru salvarea ecosistemului Mării Negre. Procesul a fost greu, solicitând la maxim participanții prezenți la eveniment.

Cele mai ambițioase măsuri identificate au fost:

SOCIAL

 • Crearea cadrului pentru valorificarea deșeurilor biodegradabile, din deșeurile menajere.
 • Programe aplicative, cu participarea populației de toate vârstele și a organizațiilor private (colectare selectivă, programe sau platforme online gen Citizen Watch, cu eventuale recompense).
 • Modificarea obiceiurilor de consum, în vederea reducerii cantității de deșeuri generate.

POLITIC

 • Restructurarea mecanismelor pentru aplicarea sancțiunilor.
 • Implicarea factorilor decizionali politici (primărie, consilii locale), în implementarea strategiilor naționale.
 • Aplicarea legislației privind protecția mediului în toate domeniile, mai ales privind zona costieră.

ECONOMIC

 • Promovarea unui turism ecologic și durabil.
 • Promovarea unor metode și tehnici de pescuit durabil, cu protejarea resurselor și acordarea unor stimulente sau compensații.
 • Retehnologizarea fabricilor, echipamentelor, cu reducerea emisiilor.

Rezultatele obținute în cadrul acestui atelier, împreună cu rezultatele altor ateliere organizate în cadrul proiectului MARINA, vor fi:

 • Disponibile pe platforma MARINA pentru toți cei interesați de aspecte legate de mediul marin și de cercetarea și inovarea responsabilă (RRI);
 • Prezentate și discutate la evenimentele naționale și internaționale ce abordează problemele mediului marin și cercetarea și inovarea responsabilă (RRI);
 • Modele ale unor viitoare activități/proiecte și a politicilor și cercetărilor viitoare;
 • Raportate către Comisia Europeană.

Unde se mai organizează?

Acest tip de ateliere mai sunt organizate în 14 state partenere ale proiectului MARINA din Europa, precum Italia, Spania, Franta, Portugalia, Cipru, Turcia, Danemarca, Polonia, Belgia, Estonia, Irlanda. Tematica atelierelor diferă de la țară la țară: Marine Transportation, Marine Biotechnology, Sea Transportation and Maritime Spatial Planning, Blue Growth

 

Scopul atelierelor este de a implica toți cetățenii și grupurile de interese în dezbaterile participative, consultări și activități de co-creare . Pentru mai multe informații privind proiectul și subiectele abordate de alte țări puteți accesa pagina http://www.marinaproject.eu/.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s