Se apropie Ora Pământului! Ești pregătit să stingi lumina?


187 țări. 60 de minute pentru a da o mână de ajutor la salvarea pământului. O zi internațională tip manifest, pe care ONG Mare Nostrum o punctează din anul 2012. Pe 24 martie, între orele 20.30 și 21.30, ONG Mare Nostrum te provoacă să stingi lumina de Ora Pământului, în Parcul Tăbăcărie și să te alături mișcării internaționale care mobilizează anual milioane de oameni.

Ora Pământului este un eveniment internațional, demarat în anul 2007 în Sidney, Australia. Ong Mare Nostrum a preluat inițiativa și a aplicat-o la nivel local din 2012, mobilizând constănțenii să se alăture mișcării și să dea o mână de ajutor la salvarea pământului : ”Ora Pământului este un eveniment manifest, este un semnal de alarmă pe care organizațiile non-guvernamentale și nu numai îl trag în fiecare an. Chiar dacă pare greu de crezut, o oră cu lumina stinsă poate ajuta vizibil la salvarea resurselor existente la nivel local, național, internațional. Bineînțeles, noi, ca și organizație de mediu, încurajăm ca tot ceea ce înseamnă energie/curent/electricitate să fie utilizată rațional pe toată perioada anului, nu numai în acest interval orar, stabilit la nivel internațional ”, spune Mihaela Cândea Mirea, director executiv ONG Mare Nostrum.

28685041_1825010454197757_2850427815621296128_n

Când?

Pe 24 martie, orele 20.30-21.30, toți constănțenii sunt invitați în Parcul Tăbăcărie, să celebreze ORA PĂMÂNTULUI alături de ONG Mare Nostrum și să ajute la aprinderea celor peste  2000 de lumânări, simbolul internațional al acestei zile manifest.

Hot points eveniment

  • 200 de lumânări aprinse doar în forma 60+, ca simbol pentru utilizarea în mod rațional a resurselor.
  • Eco-cina la lumina lunii – un colț special amenajat pentru cei cărora le pasă de utilizarea rațională a resurselor, luminat fără curent electric, doar folosind dispozitive eco de iluminat, realizate de voluntarii ONG Mare Nostrum. Colțul poate fi folosit pentru a marca odată în plus Ora Pământului și pentru a demonstra tuturor celorlalți că se poate. Fotografii evenimentului, partenerii de la ȘerbanFilms și umbrella vor imortaliza momentele speciale în doi și vor posta în timp real fotografiile pe pagina de FB a ONG Mare Nostrum.
  • Prinde eco-ideile în plasă! – un colț special amenajat, pe care mesajele eco, atât ale ONG Mare Nostrum, cât și ale constănțenilor, își vor găsi loc. Colțul este reprezentat de o plasă, unde constănțenii vor găsi mesajele organizației, dar unde își vor putea agăța propriile promisiuni față de salvarea Pământului.
  • Bolul 60+– un bol simplu de sticlă, care va conține răvașe pline de tâlc pentru constănțeni. Fiecare participant va putea lua din acest bol un răvaș, cu mențiunea că va face tot posibilul să respecte ce este scris pe el. Răvașele sunt printate pe hârtie reciclată.

 

Cum poți ajuta?

  1. Este recomandat să lași lampioanele acasă. Lansarea acestora în parc este strict interzisă.
  2. Poți veni cu propriul tău mesaj sau promisiune pentru a ajuta la salvarea pământului. Poate să fie chiar un citat care te reprezintă, poate să fie un mic ajutor pe care vrei să îl dai (cum ar fi să reduci consumul de curent, să stingi becurile din casă atunci când ieși din cameră, variantele sunt multiple). Mesajul tău va fi expus în zona Prinde ideile în plasă, alături de mesajele organizației.

 

Știai că…?

  1. Încărcătoarele de telefon sau de laptop folosesc energie, chiar dacă încarcă sau nu. Doar 5% din energia folosită de un încarcător este folosită pentru a încărca. Restul de 95% este pierdere, atâta timp cât e conectat la telefon/laptop.
  2. Companiile care obțin produse noi din material reciclabil folosesc cu 30% mai puțină energie decât ceilalți. Asta pentru că nu trebuie să proceseze materialul brut de la zero.
  3. Un bec LED folosește cu până la 75% mai puțină energie decât un bec normal. Și rezistă de până la 10 ori mai mult. Stinge toate luminile din casă dacă nu le folosești. Lucrul este valabil și pentru TV, computer, laptop sau alte aparate electrice.

Alte lucruri interesante le poți afla venind la eveniment. Evenimentul Ora Pământului își propune sensibilizarea autorităţilor şi consumatorilor de electricitate faţă de problema deosebit de importantă a dioxidului de carbon, care este emis în cantităţi foarte mari în timpul producerii energiei electrice.

Pe 24 martie, vor stinge lumina alături de noi partenerii noștri de la SerbanFilmsHashtag și Star Academic Events, cei care ne ajută pe parte grafică, foto&video și logistică. Puteți intra pe paginile lor, să vedeți cât de talentați sunt! Mulțumim!

One thought on “Se apropie Ora Pământului! Ești pregătit să stingi lumina?

  1. Pingback: Ora Pământului. 60 de minute de răgaz pentru planetă, celebrate la Constanța

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s