9.000 litri de ulei vegetal uzat, colectați de la constănțeni!


Din 2010 și până acum, ONG Mare Nostrum a colectat 9.000 de litri de ulei vegetal uzat de la constănțenii preocupați de mediul înconjurător. În medie, pe an, au fost colectați aproape 1.000 de litri, de la utilizatori persoane fizice. Uleiul vegetal uzat este un reziduu toxic, folosit pentru realizarea bio-diesel-ului. Colectarea lui în recipiente de plastic reprezintă asumarea responsabilității și alinierea la practicile europene în acest sens. 

La momentul lansării provocării de a colecta ulei vegetal uzat (în 2010), practica era una necunoscută pentru publicul din România, în principal: ”Începuturile au fost timide, pentru că publicul constănțean nu știa de ce este nevoie să colecteze uleiul vegetal uzat.  A fost nevoie de multe campanii door to door și promovare, pentru a putea să demarăm acțiunile pe această parte”, spune Mihaela Cândea Mirea, director executiv ONG Mare Nostrum.

ulei-vegetal-uzat

 Ce cantitate de ulei vegetal am colectat din 2010  până în 2018 ?

Eforturile ONG Mare Nostrum pe această linie, a colectării uleiului vegetal uzat, încep să se contureze la 8 ani de la lansarea campaniei:

Pentru orice practică nouă, este nevoie de timp: timp pentru diseminare a informației, cum spunem noi. Ține de a asimila informația și a o integra într-un mod de viață, așa că în primii ani nu se poate vorbi de rezultate notabile. Abia acum, la 8 ani de la lansarea campaniei, putem vorbi de rezultate, iar asta vedem din solicitările venite pe Facebook și din telefoanele pe care le primim aproape zilnic, cât și din cantitățile pe care am început să le colectăm”, continuă Mihaela Cândea Mirea.

Cantitatea totală de ulei vegetal uzat colectat din 2010 și până acum ajunge la 9.000 l. În ultimii ani au fost colectate următoarele cantități:

2016: 1.215 l ulei vegetal uzat colectați (144 persoane)

2017: 1.259 l ulei vegetal uzat colectați (154 persoane)

2018: 294 l ulei vegetal uzați colectați până acum (38 persoane)

De ce să colectăm uleiul vegetal uzat?

Pe scurt, motivele pentru care ar trebui ca fiecare din noi să colecteze uleiul vegetal uzat sunt:

  • Uleiul vegetal uzat este un reziduu toxic, ce poate afecta apa, solurile, cât și propria sănătate. Așa că practica de a-l arunca la chiuvetă nu este una recomandată, din nici un punct de vedere.
  • Uleiul alimentar, folosit în exces, poate duce la dezvoltarea celulelor cancerigene și la apariția AVC-urilor, dpret pentru care recomandarea este să fie utilizat o singură dată, iar apoi colectat într-un recipient special

 

Ce tip de ulei/grăsimi se pot colecta?

– Ulei alimentar uzat de floarea soarelui

– Ulei alimentar uzat de măsline

– Ulei vegetal uzat de palmier

– Ulei vegetal uzat de rapita

– Ulei vegetal uzat de soia

– Orice tip de ulei vegetal expirat

– Grasimi vegetale uzate, cât și expirate

Cum se coletează uleiul vegetal uzat?

După utilizare, uleiul se lasă la răcit și poate fi depozitat în orice fel de recipient de plastic, de orice dimensiuni. Ideal ar fi ca recipientul să fie mai mare, pentru a aduna o cantitate cât mai mare. Pot fi utilizate și recipiente din metal. Este foarte important ca uleiul uzat să fie curățat de reziduuri, folosind o sită sau orice fel de material care filtrează impuritățile. De asemenea, este foarte important ca uleiul uzat să fie pur și să nu fie amestecat cu apă, uleiuri minerale , de motor, lichid de frană , etc, deoarece nu mai poate fi procesat.

Ce nu știai despre uleiul vegetal uzat?

  • Uleiul vegetal uzat poate fi transformat în bio diesel sau în energie Vegawatt
  • Producătorii de bio combustibil tip bio diesel au început să folosească de doar 10 ani uleiul vegetal uzat ca și materie primă.

Uleiul vegetal uzat poate fi utilizat ca și combustibil, numai în cazul autoturismelor care permit acest lucru. În principal, mașinile de teren/ offroad pot funcționa (ocazional, nu permanent) cu ulei vegetal uzat, combinat cu benzină normală. Proporțiile sunt de 60% ulei vegetal uzat, 40% benzină. ”Sigur, nu încurajăm permanentizarea acestei practici, ci doar amintim că se poate. În lunile de vară, proporțiile se pot schimba, uleiul vegetal uzat putând ajunge și până la 80% din cantitatea întregului mix. Scopul principal însă este ca uleiul vegetal uzat să fie colectat și transformat în bio-diesel”, completează Mihaela Cândea Mirea.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s