Modelul ONG Mare Nostrum de monitorizare a delfinilor, peste media europeană


Zilele trecute, echipa ONG Mare Nostrum, reprezentată de Marian Paiu a participat la a 32-a conferință a European Cetacean Society (Conferința anuală a Societății Europene pentru Cetacee), în cadrul a două workshop-uri legate de conservarea cetaceelor din zona ACCOBAMS ( Acordul pentru Conservarea Cetaceelor din Marea Neagră, Marea Mediterană și zona adiacentă Atlanticului). În cadrul acestui eveniment, modelul ONG Mare Nostrum de monitorizare a delfinilor s-a dovedit a fi peste media europeană, iar expedițiile acvatice și terestre, un punct mare de interes pentru ceilalți participanți.  

Primul workshop la care ONG Mare Nostrum a participat se numește Joint ACCOBAMS/ASCOBANS/IWC workshop on marine debris and cetacean stranding, pe problema deșeurilor marine și a eșuărilor de cetacee unde a fost prezentată rețeaua națională de monitorizare și datele colectate între 2010-2016,  precum și un proiect despre interacțiunea dintre cetacee și deseurile marine.

This slideshow requires JavaScript.

Al doilea workshop Towards understanding the overlap of selected threats and Important Marine Mammal Areas (IMMAs) across the Mediterranean Sea a fost legat strict de înțelegerea suprapunerii amenințărilor și a zonelor importante pentru mamiferele marine (IMMA) în Marea Mediterană)

În cadrul conferinței propriu zise, ONG Mare Nostrum a prezentat cele mai noi informatii cu privire la abundenta si distributia cetaceelor din apele teritoriale ale României, în sezoanele primăvara și vară 2017.

A fost o adevărată onoare să participăm la această conferință, fiind singurul ONG din România prezent la eveniment. Suntem încântați să fim solicitaţi pentru expertiză şi pot da ca exemplu workshop-ul comun ACCOBAMS/ASCOBANS/IWC pe problema deșeurilor marine și a eșuărilor de cetacee – unde am împărtăşit din experienţa Mare Nostrum la litoralul românesc, prezentând activitatea retelei de monitorizare de după anul 2010, dar şi iniţiativele viitoare legate de interacţiunea deşeuri marine – cetacee (delfini şi marsuini totodată),  spune Marian Paiu, expert ecolog în cadrul ONG Mare Nostrum.

This slideshow requires JavaScript.

Conferința anuală a Societăţii Europene pentru Cetacee (ECS) reprezintă un punct de reper important în vederea conservării cetaceelor,  fiind un vector de diseminare a informaţiilor, dar şi un prilej pentru identificarea de preocupări comune şi colaborare în ceea ce privește acest aspect:

”Am avut plăcerea să vedem că modelul nostru de reţea de monitorizare reprezintă un model de succes, peste media europeană, dar şi învăţa din exemplele altor ţări cu un sistem extrem de precis. Trebuie să  precizez și faptul că rezultatele celor două expediţii marine în vederea estimării abundenţei şi ditribuţiei cetaceelor din apele teritoriale româneşti a prezentat un interes deosebit pentru participanţii la conferinţă. Cu alte cuvinte, programul Mare Nostrum pentru Monitorizarea şi conservarea cetaceelor din Marea Neagră reprezintă un punct de reper pentru managementul acestor importante verigi ale ecosistemului marin”, concluzionează Marian Paiu.

Printre alte demersuri comune, aplicate în toate țările participante, se numără și identificarea şi propunerea unor zone importante pentru mamiferele marine, demers global sub coordonarea Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Pentru a ajuta ONG Mare Nostrum să își continue demersurile apreciate la nivel european, puteți alege să adoptați simbolic un delfin, în cadrul Campaniei ADOPTĂ UN DELFIN. Detalii în link.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s