Șapte delfini eșuați în aprilie, luna mai este posibil să aducă surprize neplăcute


ONG Mare Nostrum a răspuns și în această lună solicitărilor venite pe numărul de urgență DELFINI. Șapte cazuri de cetacee eșuate au fost înregistrate în luna aprilie, iar odată cu apropierea sezonului estival, este posibil ca surprizele neplăcute să apară.

În luna aprilie, echipa ONG Mare Nostrum a primit 7 apeluri la numărul de urgență DELFINI (0763255731), toate fiind cazuri de delfini eșuați, pe diferite porțiuni de plajă de pe litoralul românesc. Zonele unde au fost identificați aceștia sunt Vama Veche, Neptun, și Costinești.

Unul din apeluri a fost primit de la Garda de Coastă, care ne-au semnalat un delfin mort la 1 km depărtare de mal.

 

Delfinii  eșuați aparțin celor  3 specii de cetacee existente în Marea Neagră: Delphinus delphis (Delfinul comun), Tursiops truncatus (Afalinul) şi Phocoena phocoena (Marsuinul).

Este foarte posibil ca luna mai să ne aducă surprize neplăcute din acest punct de vedere. Și spunem asta pentru că, de exemplu, anul trecut, în aceeași lună, au fost înregistrate 32 de eșuări, pe toată  întinderea litoralului românesc. În mod normal, nu ar trebui să avem astfel de cazuri pentru că suntem în plină perioadă de prohibiție. Dar tot experiența ne-a învățat să fim prevăzători. Oricum, 0763255731 este numărul la care oricine poate suna atunci când observă fie un delfin eșuat, fie un delfin viu. Pe noi, ca și organizație, ne-ar ajuta dacă am primi și imagini, tot pe acest număr, care are atașat un cont de whatsapp”, spune Marian Paiu, expert ecolog în cadrul ONG Mare Nostrum.

În anul 2017, a fost înregistrat un număr foarte mare de eșuări, peste 130, pe toată durata anului. O situație similară a fost înregistrată în 2012, când 177 de delfini au eșuat din cauza plaselor pescărești.

***

Cei care vor să susțină eforturile ONG Mare Nostrum pentru  monitorizarea și conservarea cetaceelor din Marea Neagră, pot adopta simbolic un delfin, pentru 1 an(100 lei) sau pe viață(500 lei). Pentru aceasta, ne pot trimite un mail la office@marenostrum.ro, în ideea de a obține mai multe detalii.  

 

 

Cum puteţi dona?

Donaţia se poate face direct la sediul nostru din Bd.1 Decembrie 1918, Nr.3, Bl. F17, Sc. A, Ap. 3, Constanţa sau prin virament bancar: ING Bank: RO61INGB0000999902351287, Beneficiar: ONG Mare Nostrum, Cod fiscal: 7015190, adresa de mai sus, specificaţii: Donaţie campania “Adoptă un delfin”.  Astfel, dumneavoastră veți primi un certificat de adopție, ce va cuprinde numele delfinului adoptat, împreună cu alte materiale interesante.

Donaţiile vor fi folosite în continuare pentru activităţile de monitorizare şi conservare a celor trei specii de cetacee din Marea Neagră: Delphinus delphis (Delfinul comun), Tursiops truncatus (Afalinul) şi Phocoena phocoena (Marsuinul).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s