A fost lansat proiectul ”O școală mai verde- o comunitate sănătoasă”


ONG Mare Nostrum, prin proiectul ”O școală mai verde- o comunitate sănătoasă”, transformă spațiile nefuncționale dintr-o școală constănțeană în grădini verticale! Noul spațiu verde este gândit să devină și sală de cursuri, ajutând elevii să se reconecteze cu natura. Proiectul a fost deja lansat și cuprinde mai multe activități, care au ca scop dezvoltarea conceptului de educație durabilă și crearea unui mini-ecosistem în jurul școlii, precum și implicarea elevilor în activități de agricultură și grădinărit. Proiectul este finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România. 

Proiectul ”O școală mai verde- o comunitate sănătoasă” se desfășoară în perioada aprilie- iulie 2018 și are ca principal beneficiar Școala Gimnazială nr. 10 ”Mihail Koiciu” din Constanța: ”Prin acest mini-proiect ne dorim ca elevii să se bucure de curtea școlii. Să fie un spațiu amenajat de ei, în care să se simtă în siguranță și care să le amintească de importanța unui spațiu verde. Dacă orașul nu le oferă prea multe variante, măcar acest loc vizitat zilnic să le arate cât de important este să avem plante în jurul nostru și să stăm la umbra copacilor”, spune Mihaela Cândea Mirea, director executiv ONG Mare Nostrum.

Green and White Annual Report

Motivul pentru care a fost aleasă Școala Gimnazială nr. 10 ”Mihail Koiciu” din Constanța este simplu: Din cei aproximativ 7300 m2 pe care se întinde școala, 6.600 sunt betonați și doar 700 m2 reprezintă teren ce poate fi amenajat. Pentru a echilibra proporțiile, proiectul își propune amenajarea unor spaţii de relaxare şi învăţare, precum şi a unor grădini suspendate: ”Grădina reprezintă o modalitate extraodinară de a fi folosită ca sală de cursuri, oferind posbilitatea de a  reconecta elevii cu lumea naturală. Această “sală de cursuri” va fi o demostrație că inovația este vie și bună în educație. Educația bazată pe grădinărit abordează diferite stiluri de învățare, devenind una multisezorială. În acest fel, elevii, împreună cu profesorii și părinții vor crea propriul mini-ecosistem ce va accentua interconectarea tuturor lucrurilor. Activitățile de învățare și administrare/îngrijire a spațiilor verzi nou formate vor ajuta elevii să înțeleagă că micro-cosmosul școlii lor reflectă problemele globale de mediu”, spune Mihaela Cândea Mirea, director executiv al ONG Mare Nostrum.

Proiectul ”O școală mai verde- o comunitate sănătoasă” cuprinde mai multe activități:

Amenajarea unei  grădini verticale- Pentru a realiza o astfel de grădină, o echipă formată din coordonatorul de proiect, ajutat de voluntarii Mare Nostrum și elevii Școlii Gimnaziale nr. 10 vor demara o campanie în școală de strângere de PET-uri de 5 l, care se vor transforma în ghivece. Vor fi organizate întâlniri, în timpul cărora elevii își vor crea propriile ghivece. Ulterior, elevii vor planta florile și vor fi realizate sistemele de agățare și susținere a acestora. Rezultatul va fi un sistem de creștere inovator, utilizând materiale reciclate și prietenoase cu mediul.

 Curtea mea verde- Vor fi amenajate două spații din interiorul curții Școlii Gimnaziale nr. 10 “Mihail Koiciu” din Constanța. Primul pas va fi realizarea unui comitet de elevi ce va coordona activitățile, alături de profesorii instituției și reprezentanții ONG Mare Nostrum. După ce a fost format acest comitet, se vor stabili primele sarcini, constând în curățarea celor două spații, prin îndepărtarea resturilor, pietrelor, rădăcinilor și a plantelor nedorite și uscate.  Ulterior, vor fi achiziționate plantele și arbuștii care urmează să fie plantați. Pentru realizarea ghivecelor se vor folosi cauciucuri, ce vor fi pictate de către elevi.

Tot în cadrul acestui proiect se vor desfășura și activități de educație ecologică, precum un triatlon de mediu, teatru forum și o cafenea de mediu.

Trialtonul de mediu se axează pe promovarea unui stil de viață sănătos, care nu contribuie la poluarea mediului înconjurător și cuprinde concursuri de alergare, concursuri de biciclete și un treasure hunt creativ.

Teatrul forum este o tehnică interactivă, ce îi va ajuta pe elevi să înțeleagă ce înseamnă voluntariat de mediu, dar le va oferi și posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile de comunicare și de a găsi soluții la problemele pe care le au.

Cafeneaua de mediu este o metodă inedită de a furniza copiilor informaţii noi, de a-i pune în situaţia unei dezbateri şi de a le menţine atenţia activă. Participanții vor sta la mese, iar discuțiile pe diferite tematici de mediu vor fi moderate de un reprezentant ONG Mare Nostrum, cu experiență pe tematica respectivă”.

Proiectul se va încheia în luna iulie.

http://www.repf.ro/

https://molromania.ro/ro/

Capture

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s