Elevii, implicați să dea soluții pentru problemele de mediu, în cadrul proiectului ”O școală mai verde- o comunitate sănătoasă”


Proiectul ”O școală mai verde- o comunitate sănătoasă”, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România continuă. Pe 5 iunie, urmează amenajarea spațiului nefuncțional din cadrul Școlii 10 ”Mihail Koiciu” din Constanța, iar pe 12 iunie, triatlonul de mediu. Până acum, activitățile din cadrul proiectului au fost focusate pe organizarea Cafenelei de mediu și activități ce țin de teatru forum, la care au participat cumulat peste 100 de elevi.

afis_5_iunie

Proiectul ”O școală mai verde- o comunitate sănătoasă”, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România continuă prin activități dedicate elevilor și cadrelor didactice. Una dintre aceste activități a fost și Cafeneaua Publică de Mediu, care a strâns 31 de elevi și 2 cadre didactice, alături de 8 voluntari din cadrul ONG Mare Nostrum, în cadrul Școlii nr. 10 din Constanța, beneficiarul proiectului.

Principiul de funcționare al Cafenelei publice a fost simplu: spaţiul a fost împărţit în 6 zone, unde copiii au lucrat, împreună cu voluntarii, în mod informal. Temele de discuție
au fost: menţinerea şi extinderea spaţiilor verzi, metode de prevenire a poluării cu deşeuri, metode de economisire a energiei electrice, metode de prevenire a poluării apei, conservarea biodiversităţii Mării Negre, educarea populaţiei cu privire la probleme de mediu. Pentru a putea lua parte la toate discuțiile, participanții s-au mutat de la o masă la alta.

Toate concluziile discuțiilor au fost notate de voluntarii ONG Mare Nostrum, iar unele dintre el ear trebui preluate și de adulți, în ideea de a proteja mediul înconjurător. De exemplu, la capitolul Metode de prevenire a poluării cu deșeuri, concluziile elevilor participanți la Cafeneaua publică de Mediu au fost următoarele:

 • Să fie mai multe coșuri de gunoi
 • Lumea să fie bine educată
 • Lumea să aibă o pungă în care să strângă deșeurile
 • Atragem atenția oamenilor din jur
 • Lumea să strângă deșeuri la concursuri
 • Pungi de reciclare (colectate în locuri, coșuri special amenajate)
 • Semne de aruncare (interzis)
 • Mărirea amenzilor
 • Campanii de informare
 • Să existe afișe făcute de elevii școlii
 • Să existe coșuri de gunoi ornamentale
 • Ecologizare
 • Ateliere de reciclare focusate pe crearea de obiecte decorative

Referitor la implicarea elevilor în activitățile proiectului, Marian Paiu, coordonator proiect, menționează: ”Suntem mai mult decât încântați de faptul că toți elevii s-au implicat activ în discuții dar mai ales, au fost cât se poate de interesați de a găsi soluții pentru toate problemele ce țin de acest domeniu. Știm că așteaptă cu nerăbdare activitatea de amenajare a grădinilor verticale în școala lor”.

Pe data de 5 iunie, atât elevii din cadrul Școlii numărul 10 Constanța, cât și părinții acestora, se vor implica în cea mai amplă acțiune de realizare a unei grădini verticale de la nivelul județului, cu ajutorul unor specialiști în peisagistică: ”Pentru ONG Mare Nostrum, acesta este al doilea proiect care mizează pe crearea unui spațiu verde funcțional la nivelul instituțiilor de învățământ din Constanța. Primul a fost realizat în urmă cu câțiva ani și a vizat Liceul Teoretic OVIDIUS”, spune Mihaela Cândea Mirea, director executiv al ONG Mare Nostrum.

Pe 12 iunie, va mai fi organizată o activitate tematică, și anume triatlonul de mediu, care va implica aproape 100 de elevi din cadrul Școlii nr 10 ”Mihail Koiciu” din Constanța.

Capture

*Acest material exprimă exclusiv opinia autorului . Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România nu pot fi făcuţi în nici un fel răspunzători pentru felul în care se folosesc informaţiile cuprinse în acest material.

 

http://www.repf.ro/

https://molromania.ro/ro/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s