Luna mai, o lună plină de activități legate de conservarea biodiversității


Pentru ONG Mare Nostrum, luna mai a fost una cât se poate de încărcată în ceea ce privește conservarea biodiversității, un domeniu în care Ong Mare Nostrum investește foarte mult efort, alături de toți constănțenii care sună la numărul de urgență  DELFINI (0763255731), pentru a semnala cazurile de delfini eșuați.

16 cazuri de delfini eșuați

În luna mai, veștile triste în ceea ce privește delfinii au fost la ordinea zilei.  ONG Mare Nostrum s-a deplasat la 16 cazuri de delfini eșuați, în diferite puncte de pe litoralul românesc, printre care Năvodari, Costinești și Vama Veche. Dintre toți cei 16 delfini eșuați, doar în cazul unui singur exemplar au putut fi prelevate probe, restul de 15 fiind în stare avansată de descompunere ”Atât pentru noi, dar și pentru delfinii din Marea Neagră, se pare că luna mai nu este una propice, dacă stăm să ne gândim și la faptul că anul trecut, aceeași lună înregistra  32 de eșuări, pe toată  întinderea litoralului românesc. În mod normal, nu ar trebui să avem astfel de cazuri pentru că suntem în plină perioadă de prohibiție.De altfel, odată cu transmiterea exemplarului către laboratorul Universității Medicină Veterinară din Cluj au fost transmise si probele de la ultimele exemplar, prelevate anterior. Pentru că suntem încă în prohibiție, am solicitat  informatii cu privire la misiunile de monitorizare a braconajului către Garda de Coastă şi Agentia Naţională de Pescuit si Acvacultura -Direcţia Maritimă, pentru a semnala această problemă”, spune Marian Paiu, coordinator activități teren.

This slideshow requires JavaScript.

Expediție marină 21-30 mai

În perioada 21-30, echipa ONG Mare Nostrum a derulat o expeditie marină de colectare de date în colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină (GeoEcoMar). Alături de noi în această expediție a fost nava de cercetare Mare Nigrum, care ne susține eforturile în ceea ce privește conservarea biodiversității. De altfel, expedițiile marine și terestre pentru monitorizarea delfinilor sunt activități obișnuite pentru echipa Ong Mare Nostrum.

This slideshow requires JavaScript.

Cum puteți ajuta

Cei care vor să susțină eforturile ONG Mare Nostrum pentru  monitorizarea și conservarea cetaceelor din Marea Neagră, pot adopta simbolic un delfin, pentru 1 an(100 lei) sau pe viață(500 lei). Pentru aceasta, ne pot trimite un mail la office@marenostrum.ro, în ideea de a obține mai multe detalii.  

Donaţia se poate face direct la sediul nostru de pe strada bogdan Vodă, nr.16, Zona Spitalul Militar, Constanţa sau prin virament bancar: ING Bank: RO61INGB0000999902351287, Beneficiar: ONG Mare Nostrum, Cod fiscal: 7015190, adresa de mai sus, specificaţii: Donaţie campania “Adoptă un delfin”.  Astfel, dumneavoastră veți primi un certificat de adopție, ce va cuprinde numele delfinului adoptat, împreună cu alte materiale interesante. Donaţiile vor fi folosite în continuare pentru activităţile de monitorizare şi conservare a celor trei specii de cetacee din Marea Neagră: Delphinus delphis (Delfinul comun), Tursiops truncatus (Afalinul) şi Phocoena phocoena (Marsuinul).

Cine a ajutat până acum

Copiii dau cel mai bun exemplu atunci când vine vorba de a ajuta. Așa că peste 90 de elevi de la Școala Generală ”Grigore Moisil” Năvodari, alături de 10 cadre didactice și-au făcut un frumos obicei de a adopta delfini.  Din 2016, în în fiecare an, ei își reînnoiesc certificatul de adopție și ne ajută pe noi să continuăm eforturile de salvare și monitorizare delfini . Le mulțumim frumos și îi declarăm prietenii noștri de suflet.

Alte activități importante

În ceea ce privește activitățile științifice, luna mai a fost la fel de plină pentru reprezentanții ONG Mare Nostrum. Marian Paiu, coordonator activități teren și expert ecolog în cadrul organizației a susținut o serie de prezentări/lucrări legate de conservarea biodiversității și abundența delfinilor în Marea Neagră:

– Prezentarea lucrării Extinderea infestării cu trematodul digenean Pholeter gastrophilus (Kossak, 1910) în anul 2017 la marsuinii din Marea Neagră în cadrul celei de-a V-a sesiuni de comunicări ştiinţifice a Cercului Ştiinţific “Timariu Savu”

32778586_10156068333593801_3664930915487842304_n

– Prezentarea lucrării Abundenţa şi distribuţia cetaceelor din apele teritoriale ale României în sezoanele primăvară şi vară pentru anul 2017, utilizând metoda transectelor în cadrul Sesiunii Ştiinţifice a Facultăţii de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole, Universitatea Constanţa

 

 

 

De asemenea, o altă realizare notabilă este participarea la trainingul internaţional pentru ACCOBAMS Survey Initiative, un proiect ce urmăreşte integrarea unui sistem coordonat de monitorizare a cetaceelor dar printr-o abordare multi-specie, incluzând peşti, păsări, ţestoase, activităţi umane precum şi deşeuri.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s