De la începutul anului, 36 delfini eșuați, 34 în perioadă de prohibiție. Câți delfini mai rămân în Marea Neagră?


Pe numărul de telefon 0763255731- numărul de urgență DELFINI, ONG Mare Nostrum primește aproape zilnic sesizări legate de eșuarea delfinilor. În plină perioadă de prohibiție au fost semnalate 34 de cazuri, iar 2 în afara prohibiției, de la începutul anului și până acum. Cele mai multe cazuri erau delfini aflați în stare avansată de descompunere.

În fiecare an, Ong Mare Nostrum trage semnale de alarmă legat de situația delfinilor eșuați, una dintre cele mai mari probleme ce țin de conservarea biodiversității și a protejării speciilor de cetacee din Marea Neagră. Mai grav decât atât este faptul că cele mai multe cazuri sunt semnalizate în plină perioadă de prohibiție la calcan, când delfinii ajung în plasele pescărești tip setcă și unde îşi găsesc sfârşitul.

This slideshow requires JavaScript.

Când sunt perioadele de prohibiție la calcan?

Perioada de prohibiție include mai multe specii și se referă la ape marine şi interioare. Perioada de prohibiție la calcan este cea în care se înregistrează cele mai multe cazuri de eșuări, în principal din cauza plaselor pescărești tip setcă, în care se prind delfinii şi marsuinii. Perioadele de prohibiție la calcan sunt în perioada aprilie-iunie a fiecărui an, Mai exact, 15 aprilie- 15 iunie: În perioadele de prohibiție, potrivit monitorizărilor noastre, s-au înregistrat o mare parte din cazurile de eșuări ale delfinilor, cei mai mulți prinși în plase pescărești.  Lucruri care nu ar trebui să se întâmple, pentru că plasele nu ar trebui să fie întinse, de la bun început, în acele perioade ”, spune Marian Paiu, specialist ecolog.

În 2011, 64 de delfini au eșuat numai  în perioadă de prohibiție, dintr-un total de 88 de cazuri înregistrate.  În 2012, 36 eșuări s-au înregistrat, dintr-un total de 177. În 2013 și 2014, per total, numărul de eșuări a fost de 140, dintre care 33 în perioadă de prohibiție.  În 2015 – 13 cazuri dintr-un total de 71, în 2016- 22 de cazuri de eșuări în prohibiție, dintr-un total de 63, iar în 2017 au fost înregistrate 55 de eșuări delfini în perioadă de phohibiție calcani, dintr-un total de 139. De la începutul acestui an și până acum, 36 de delfini au eșuat, iar 34 au fost în perioadă de prohibiție.

Câți delfini mai sunt în Marea Neagră, de fapt?

Potrivit celui mai recent studiu, în zona de Nord- Vest a Mării Negre sunt în jur de 100. 000 de exemplare, dintre care, pentru zona exclusiv economică a României, sunt estimate peste 19.000 de exemplare De altfel, în 2017, în lunile martie și aprilie, ONG Mare Nostrum a realizat un studio pentru estimarea abundenţei şi distribuţiei cetaceelor din apele teritoriale ale României, zona cuprinsă între Constanţa şi Graniţa cu Bulgaria. În luna martie, au fost estimaţi 359 marsuini și 667 afalini, iar în luna iunie:  5697 marsuini, 451 afalini și 163 delfini comuni. Atât marsuinul, cât și afalinul, sunt specii pe cale de dispariție. Este necesar să se sublinieze că estimările produse sunt corecte pentru primăvara  şi vară timpurie. Această perioadă concurează cu migrația anuală a cetaceelor ​​spre nord-vestul Mării Negre .

This slideshow requires JavaScript.

Studiul realizat de  ONG Mare Nostrum a avut ca obiectiv determinarea situaţiei actuale a cetaceelor ce trăiesc în apele teritoriale ale României, cuprinsă între Constanţa şi Vama Veche în ceea ce priveşte abundenţa, densitatea şi distribuţia pentru începutul sezonului de primăvară şi vară, utilizând metode de eşantionare la distanţă (metoda transectelor) cu ajutorul programului Distance 7.0. Studiul a fost realizat în cadrul proiectului Creşterea capacităţii regionale pentru dezvoltarea de studii privind distribuţia şi abundenţa cetaceelor, finanţat prin fondul Suplimentar de Conservare al ACCOBAMS.

Inutil să spunem că numărul  estimat de delfini,  în urma monitorizărilor noastre , este unul mic. În ritmul în care sunt înregistrate cazurile de eșuări, este foarte posibil ca într-un viitor mai apropiat decât credem, încadrarea speciilor de cetacee din Marea Neagră să se schimbe drastic.. De altfel, există o specie marină care a avut același destin tragic, și anume foca călugăr”, completează Marian Paiu.

Ce poate fi făcut?

Cel mai important, pentru ca aceste valuri de eșuări să înceteze, este absolut vital ca organele abilitate să ia măsuri și să stopeze sau să amendeze drastic pescuitul în prohibiție, problemă care nu există doar în România, ci la nivelul tuturor țărilor care au ieșire la Marea Neagră si nu numai.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s