Tinerii din Constanța, consiliați către cariere de succes, prin voluntariat


Peste 70 de tineri din județul Constanța beneficiază de un program de dezvoltare personală prin proiectul  ”Voluntariat pentru o comunitate de succes”. Proiectul vizează dezvoltarea încrederii în sine a tinerilor și prevede activități care îi ajută să își aleagă o carieră, pe baza abilităților personale pe care le are fiecare.  ”Voluntariat pentru o comunitate de succes” este unul din proiectele axate pe conceptul de educație pentru dezvoltare durabilă și pe eficiența implementării lui în sistemul educațional de stat.

This slideshow requires JavaScript.

Scopul proiectului constă în dezvoltarea abilităţilor de orientare în carieră, a tinerilor din zone defavorizate din județul Constanța, în special prin intermediul voluntariatului. În cadrul acestui proiect sunt implicați peste 70 de tineri, care sunt consiliați în alegerea unei cariere, prin diferite tipuri de activități: ”Una dintre problemele tinerilor, în ziua de astăzi, este lipsa orientării în carieră. Foarte mulţi dintre tinerii cu care am lucrat şi am interacţionat, în ultimii câţiva ani, au dificultăţi în a-şi alege drumul în viaţă. Pe de o parte, la nivel personal se simt nepregătiţi, dar nici au încredere suficientă în a lua propriile decizii. Pe de altă parte, sistemul de învăţământ încă nu furnizează servicii de consiliere şi orientare vocaţională suficient de complexe pentru nevoile tinerilor”, spune Andreea Ionașcu, coordonator departament Educație pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul ONG Mare Nostrum.

În cadrul acestui proiect au fost formate 5 grupuri, a câte 15 tineri care sunt instruiți şi cărora să le oferim posibilitatea de a se autodescoperi şi de a-şi dezvolta abilităţile, în domeniul în care vor să profeseze. Crescându-le încrederea în sine, aceştia au şanse mai mari să se orienteze către un domeniu în care să profeze cu dedicare şi implicare, având astfel un bun randament şi, în final, cariera de succes, pe care toţi tinerii o doresc.

Ca și activități, proiectul prevede acţiuni de voluntariat întreprinse de tineri, în folosul comunităţii, mediului sau ce domeniu doresc ei să abordeze, în funcţie de interesele fiecăruia. Participanţii sunt  susţinuţi de ONG Mare Nostrum, care le facilitează desfășurarea acțiunilor: ”Lucrând cu voluntari de peste 20 de ani, am constatat că voluntariatul este un instrument foarte util, pentru tineri, acesta simulând uneori experienţa unui loc de muncă. Voluntarii deprind abilităţi de lucru în echipă, de lucru la birou şi cu echipamente de birou, de lucru pe teren, de comunicare, formare şi multe altele. Foarte mulţi voluntari au descoperit care sunt punctele lor tari, care sunt interesele şi lucrurile care îi pasionează, prin activităţi de voluntariat. Astfel, au putut să se orienteze către un anumit domeniu, către o anumită carieră, pe care să o exercite cu pasiune şi implicare”, completează Andreea Ionașcu.

Scopul final al proiectului este ca toți tinerii beneficiari să devină promotori ai schimbării și să devină modele pentru cei din jurul lor.

Proiectul ”Voluntariat pentru o comunitate de succes” este finanțat de OMV PETROM.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s