Tinerii din Constanța, ajutați să își aleagă o carieră de succes, prin voluntariat!


”Voluntariat pentru o carieră de succes” continuă! În luna iulie, peste 40 de elevi au participat la sesiunile de instruire din cadrul proiectului, chiar dacă sunt în vacanță. Principala problemă identificată a fost aceea că elevii sunt prinşi între ceea ce doresc ei să facă şi ceea ce doresc părinţii, dar uneori le lipseşte curajul să discute deschis despre acest lucru.

Sesiunile de instruire s-au desfășurat la Liceul Tehnologic Cogealac, Liceul Teoretic “Emil Racoviţă” Techirghiol, Colegiul “Dobrogea” Castelu, Liceul Tehnologic “Virgil Madgearu” Constanţa și au fost susținute de 2 psihologi, plus un grup al voluntarilor Mare Nostrum, Asociaţia “Împreună pentru Viitor” Constanţa, Asociaţia ADAPTO şi Asociaţia Creative+ (fiecare partener are 2-3 voluntari înscrişi în proiect).

 

This slideshow requires JavaScript.

Elevii au fost capacitați în jocuri de dezvoltare personală, în urma cărora au fost descoperite propriile resurse, blocajele pe care le au, modul în care interacționează cu oamenii și moduri în care își pot dezvolta  abilitățile de lucru în echipă.
Elevii au fost foarte activi, s-au implicat şi le-a plăcut să cunoască mai bine propria persoană, dar şi pe colegii lor. S-a creat o atmosferă frumoasă, iar în cadrul echipelor, elevii au devenit mai uniţi şi mai comunicativi”, spune Andreea Ștefania Ionașcu, coordinator proiect.

În plus față de aceste metode non formale de dezvoltare personală, elevii au beneficiat și de întâlniri privind orientarea în carieră, în care au fost ajutaţi  să descopere nevoile pe baza cărora îşi aleg meseria, în viaţă: ”Au ieşit la suprafaţă situaţii în care elevii sunt prinşi între ceea ce doresc ei să facă şi ceea ce doresc părinţii, dar uneori le lipseşte curajul să discute deschis despre asta. Au fost încurajaţi şi învăţaţi să fie atenţi la propriile nevoi, lucru ce va conduce, în viitor, la a fi nişte profesionişti în domeniul lor de activitate. Fără pasiune şi fascinaţie faţă de profesia aleasă, sunt mici şansele de a profesa cu bucurie şi profesionalism”, completează Andreea Ștefania Ionașcu.
După finalizarea acestei etape privind orientarea în carieră urmează o nouă etapă,
cea în care elevii vor avea ocazia să discute detaliat cu reprezentanții diferitelor ONG-uri constănţene, în cadrul unor cafenele publice. Scopul acestor întâlniri este de a-i determina pe elevi să descopere diferite domenii de activitate, în care pot face voluntariat și din care își pot alege modele de urmat.

Un proiect susținut de OMV PETROM.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s