Ecolog de la Ong Mare Nostrum, team leader la ACCOBAMS Survey Initiative


Marian Paiu, expert ecolog în cadrul ONG Mare Nostrum este singurul român devenit team leader în ASI (ACCOBAMS Survey Initiative), o inițiativă europeană fără precedent de monitorizare a cetaceelor din Marea Mediteraneană, a megafaunei și a deșeurilor marine. Proiectul a fost derulat în această vară și a implicat peste 100 de specialiști din toată Europa.

ACCOBAMS Survey Initiative este un proiect european, implementat de ACCOBAMS pe o perioadă de 3 ani, valoarea lui ridicându-se la câteva milioane de euro. Inițiativa a fost dezvoltată pentru a înțelege statutul conservării cetaceelor, a megafaunei (pești, țestoase, rechini, păsări marine etc), precum și prezența deșeurilor marine, prin realizarea unui raport care să centralizeze toate observațiile realizate în urma monitorizărilor aeriene.

This slideshow requires JavaScript.

Timp de 50 de zile, colegul nostru Marian Paiu, expert ecolog a participat la  monitorizările aeriene din S-E Mării Mediterane, dintre care 7 zile au fost de training intensiv în Cuers, Franța.

Ultimele 21 de zile ale misiunii au reprezentat pentru colegul nostru, Marian Paiu o mare provocare, acesta fiind desemnat team leader pentru echipa G, echipă care a realizat expedițiile aeriene pentru Marea Egee, în spațiile aeriene ale Greciei și Turciei. De altfel, Marian este singurul și primul român care ocupă această funcție în cadrul acestei inițiative europene : ”Desemnarea mea ca și team leader înseamnă recunoașterea muncii din ultimii 8 ani, precum și onoarea ca un român sa facă parte din echipa ce monitorizează un bazin la care România nu are deschidere.

Poziția de team leader a venit cu o serie de provocări, cărora Marian le-a făcut față cu succes: ”Echipa pe care am coordonat-o a fost alcătuită din 3 observatori și un pilot, din Turcia, Franța și Spania. Ca în oricare altă activitate, multinaționalitatea membrilor echipei poate îngreuna lucrurile. Diversitatea lingvistică și desfășurarea activității în zone unde se vorbește o cu totul și cu totul altă limbă decât cea nativă au fost două obstacole pe care le-am trecut cu greu, mai ales în dialogul cu autoritățile locale și naționale. Am trecut peste toate obstacolele prin dialog cu ceilalți membri ai echipei. Consider că este foarte important ca toți membri echipei să participe la luarea deciziilor, pentru că în acest fel toți devin o mică familiei”, spune Marian Paiu.

Vremea instabilă și vântul puternic au fost alte două obstacole cărora echipa coordonată de Marian a trebuit să le facă față: ”Vorbim de monitorizări aeriene, așa că vremea bună este un factor esențial. Au fost și perioade cu vânt și instabilitate atmosferică, ceea ce ne-a împiedicat să facem monitorizările. Așa că atunci când am prins vreme bună, am profitat din plin de  ea”, completează Marian.

Pentru ONG Mare Nostrum, această desemnare reprezintă aprofundarea experienței și continuitate în studiile științifice privind abundența și distribuția cetaceelor nu numai din Marea Neagră, ci și din Marea Mediterană: ”Participarea în cadrul inițiativei arată nivelul ridicat de profesionalism și maturitatea organizației, precum și notorietatea în acest domeniu. Este o mare realizare faptul că unul dintre colegii noștri a ocupat poziția de team leader într-o inițiativă de asemenea amploare. Nu numai pentru noi, ci și pentru România, pentru că prin această implicare aducem know how-ul din afară și îl putem aplica la nivel național”, spune Mihaela Cândea Mirea, director executiv ONG Mare Nostrum.

Mai multe detalii despre ASI puteți găsi pe website-ul oficial  ACCOBAMS http://www.accobams.org/main-activites/projects/accobams-survey-initiative/

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s