Cum să faci voluntariat de succes: Experiența Roxanei, 17 ani, din Cogealac.


Pentru o mare parte dintre constănțeni, voluntariatul este o necunoscută. Chiar mai mult, este o acțiune pe care nu ar face-o niciodată, pentru că o consideră inutilă. Pentru Roxana însă, voluntariatul este activitatea care a ajutat-o să își depășească toate temerile și să își aleagă o meserie. 

Roxana are 17 ani, este din Cogealac și este implicată activ în proiectul ”Voluntariat pentru o carieră de succes”, susținut de PETROM. De când era mică, îi plăcea să ajute oamenii: ”Mă jucam cu păpușile și le făceam injecții. ajutam pe oricine, copii, bătrâni, nu conta. Cine îmi cerea ajutorul, eu aveam o mână de oferit”, spune Roxana.

Tocmai această înclinare către a ajuta pe alții a determinat-o să se înscrie în cadrul proiectului ONG Mare Nostrum, susținut de PETROM. Recunoaște că nu i-a fost ușor, pentru că a avut niște obstacole de depășit: ”Eram interiorizată și mă subestimam foarte mult. Aveam grijă de alții, dar pe mine mă lăsam mereu deoparte. Activitățile pe care le-am avut în cadrul proiectului m-au ajutat foarte mult să mă reorientez către mine, în primul rând”.

Roxana spune că îi place voluntariatul pentru că îi dă o senzație de bine: ”Îmi place să văd oameni zâmbind, să văd că îi pot ajuta, pe mine asta mă bucură foarte mult”. Ce o întristează este faptul că nu toți privesc voluntariatul cu aceeași ochi: ”Nu prea am avut parte de susținere. Prietenii îmi spuneau că este o pierdere de vreme, iar alții îmi spuneau că nu vor să facă voluntariat pentru că le este frică să nu greșească. Le-am povestit din experiența mea, au părut interesați de ce le-am zis”, completează ea. ”Le sugerez tuturor să facă voluntariat, măcar să încerce. O să vadă nu numai că îi ajută pe alții, dar se ajută pe ei înșiși. Noi putem schimba lumea în bine, doar dacă vrem”.

Activitățile din cadrul proiectului au ajutat-o pe Roxana să își aleagă o meserie, dincolo de faptul că au determinat-o să se implice mai mult în viața comunității:  ”Vreau să fiu asistentă medicală. Peste 10 ani, mă văd în spital, în halat alb, ajutând oamenii bolnavi. Cred că asta visam să fiu de când eram mică, doar că nu eram hotărâtă”. Mai mult, a realizat că îi place să lucreze în echipă.

Pentru Roxana, proiectul ”Voluntariat pentru o carieră de succes” a fost de mare ajutor. La fel și pentru ceilalți zeci de tineri  implicați în proiect. Povestea ei merită a fi spusă mai departe, pentru că Roxana face parte din generația de schimbă-lume, pe care noi, cei de la ONG Mare Nostrum încercăm să o motivăm și să o conturăm.

Proiectul ”Voluntariat pentru o comunitate de succes” este finanțat de OMV PETROM.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s