Peste 1500 de participanți la Crosul Mării Negre!


Aflat la a treia ediție, Crosul Mării Negre a adunat peste 1500 de participanți de toate vârstele, care au alergat #fărăplastic pentru a păstra Marea Neagră curată! O parte dintre participanți s-au implicat și în colectarea mucurilor de țigară de pe plaja Modern, pentru a demonstra că le pasă de mediul înconjurător.

 Numărul persoanelor prezente la Crosul Mării negre a depășit așteptările ONG Mare Nostrum, la eveniment participând peste 1600 de oameni, incluzând și susținătorii de pe margine: ”Au participat cu mic, cu mare și ne-au uimit prin energia cu care au venit să se bucure de o zi pe malul mării.”, a declarat Mihaela Cândea Mirea, director executiv ONG Mare Nostrum.

This slideshow requires JavaScript.

Înainte de start, ONG Mare Nostrum a lansat o provocare pentru toți participanții: aceea de a dovedi simțul civic, adunând mucurile de țigară de pe plaja Modern și de a le aduce la Mucometru, o nouă unitate de măsură special creată pentru a înregistra cantitatea de mucuri de țigară existentă pe plajă, după monitorizarea din lunile septembrie-octombrie.

Participanții s-au mobilizat și au adunat 25 de mucocentrimetri, adică aproximativ 2.500 de mucuri de țigară: ”Mucurile de țigară reprezintă cel mai frecvent deșeu întâlnit în monitorizările de plajă din ultimii 4 ani. Așa ne-a venit ideea unei unități de măsură special destinată acestui tip de deșeu. Vrem ca oamenii să înteleagă cât de nociv este un rest atât de mic de țigară care se ingroapă in nisip, dar nu dispare.”

La start au fost peste 1600 de participanți de toate vârstele, care au ținut cont de sloganul evenimentului ”Sunt un schimbă-lume, aleg #fărăplastic! Vreau să păstrez marea curată!”. Cele 3 trasee au fost adaptate tuturor categoriilor de participanți, indiferent de vârstă. O mare parte dintre cei care au luat parte la eveniment  sunt fie alergători/sportivi, fie participă foarte des la acest gen de evenimente. De asemenea, unii dintre participanți au rezonat cu sloganul evenimentului și cu acțiunea ONG Mare Nostrum: ”Este al doilea an în care particip la acest cros și pot să spun că voi veni ori de câte ori se va organiza. Vreau să am un mod de viață sănătos, dar mai ales vreau să fim conștienți de faptul că marea trebuie să fie păstrată curată. Plaja, de asemenea”, a spus Iuliana, 35 ani, Constanța.

Fără a fi o cursă contracronometru, toți participanții au primit o diplomă și o brățară realizată manual de voluntarii ONG Mare Nostrum. „Crosul Mării Negre revine și anul viitor deoarece vrem să profităm de ocazie să aduce oamenii aproape de mare în tot timpul anului. Doar așa vom înțelege cât de norocoși suntem să o avem aproape și cât de responsabili trebuie să fim pentru asta. Continuăm să fim schimbă-lume, pentru că ne dorim o viață din ce în ce mai bună, pentru noi și pentru marea de lângă noi.

La eveniment s-au înscris persoane din Constanța și București, precum și  31 de instituții de învățământ din județ care și-au implicat elevii și profesorii.

Proiect suținut de OMV PETROM.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s