Două eleve din Constanța, exemplu excelent pentru comunitate!


Ana Maria Iacob și Anamaria Panait sunt două dintre elevele de la Liceul Tehnologic ”Virgil Madgearu”, implicate atât în proiectul finanțat de OMV PETROM ”Voluntariat pentru o carieră de succes”, cât și în proiectul ”Voluntariat în comunitatea ta!”, în care ONG Mare Nostrum este partener. Cele două eleve sunt cel mai bun exemplu că voluntariatul există și că educația pentru dezvoltare durabilă poate fi aplicată la orice nivel, la orice vârstă, important este să existe dorința de a schimba lumea. 

Cele două eleve sunt motorul voluntariatului în liceul lor. Fiind începutul proiectului, Ana Maria Iacob și Anamaria Panait  au învăţat cum se construieşte o activitate, folosind metoda “arborelui problemei”. Şi-au ales câte o temă, au stabilit foarte clar obiectivele şi activităţile pe care vor să le desfăşoare pentru colegii lor, în ideea de a-i învăța cum să fie schimbă-lume.  Chiar dacă o mare parte din colegii lor nu au dorit să se implice în proiect, cele două fete au construit  activităţi de interes, prin care să îi convingă pe colegi cât de util este voluntariatul. Motivația lor a fost foarte puternică, tocmai pentru că voluntariatul a schimbat foarte multe lucruri în viața lor în cadrul proiectului anterior finanţat de OMV Petrom: ” Voluntariatul ne-a ajutat să devenim mai active,  mai încrezătoare, decise să facem o schimbare în jurul nostru. Am descoperit că și noi putem să luăm inițiativa”, spun cele 2 eleve.

This slideshow requires JavaScript.

Chiar dacă toți elevii se pregătesc pentru vacanța de Sărbători, fetele  lucrează intens la structura activităţilor, fac documentare, îşi aleg jocurile şi metodele pe care vor să le folosească. Iar din luna ianuarie vor începe să aplice planul lor măreț de a schimba lumea.

Am fost foarte surprinşi să vedem cât de motivate sunt cele două Ane, care ne-au devenit atât de dragi, în ultimele luni. Ne-au convins că merită să desfăşurăm acest proiect, într-un liceu în care, trebuie să recunoaştem, gradul de implicare în activităţi de voluntariat este destul de redus. Însă fetele sunt atât de muncitoare şi entuziasmate, încât vor face o treabă minunată, cu siguranţă. Din fericire, au parte de sprijinul necondiţionat al doamnei psiholog Monica Ciobotă, care ne-a susţinut foarte mult şi s-a implicat în toate activităţile desfăşurate. Deşi startul a fost greoi, iar echipa este foarte mică, suntem foarte încrezători în rezultatele acestui proiect şi le mulţumim partenerilor noştri, Asociaţia Împreună pentru Viitor Constanţa, pentru că s-au gândit la noi şi în această ediţie“, spune Andreea Ștefania Ionașcu, coordonator departament Educație pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul ONG Mare Nostrum.

Proiectul “Voluntariatul în Comunitatea Ta!” este la a treia ediţie şi este iniţiat de Asociaţia Împreună pentru Viitor Constanţa.
Prin participarea ONG Mare Nostrum la acest proiect, ne dorim să promovăm atât conceptul de voluntariat, cât şi cel de dezvoltare durabilă a comunităţilor, un subiect de actualitate şi de mare interes pentru noi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s