Cercetașii Marini, instruiți durabil de ONG Mare Nostrum


La finalul anului trecut, ONG Mare Nostrum a realizat un program de instruire pentru prietenii de la Cercetașii Marini, la solicitarea colaboratoarei noastre Elena Onciul, lider de patrulă în cadrul organizaţiei. Programul a avut ca scop însușirea informațiilor legate de educație pentru dezvoltare durabilă, un concept pe care organizația noastră îl promovează încă de la înființare.

This slideshow requires JavaScript.

Programul realizat pentru Cercetașii Marini a constat în 2 instruiri, a câte 3 ore fiecare, după orele de muncă.  Primul training a fost pe tema ”Metode moderne de Educaţie pentru Dezvoltare Durabilă (EDD)”. Colega noastră Andreea Ionașcu a fost cea care le-a explicat prietenilor de la Cercetașii Marini ce înseamnă dezvoltarea durabilă, ce este EDD, oferind informații și despre  Reţeaua ONG21- în care ONG Mare Nostrum este membru, care are ca și obiectiv înaintarea unei propuneri de politică publică în domeniul EDD. Tot în cadrul aceleiași instruiri au fost furnizate metode, tehnici şi instrumente concrete, cu ajutorul cărora oamenii pot fi educați pentru un viitor mai sustenabil. ”Educaţia non-formală ne-a fost sprijin, preluând metode de lucru şi descoperind noi modalităţi prin care putem atrage oamenii, către cauzele pe care le susţinem”, spune Andreea Ștefania Ionașcu.
Al doilea training a avut ca temă Comportamentul Durabil. La training au participat  10 oameni, care au învățat ce însemnă comportament durabil, care sunt direcţiile pe care le include, ce spun studiile de specialitate despre asta şi, cel mai important, CUM putem să dezvoltăm la cei din jur un comportament durabil. ”Ne-am ajutat de concepte preluate din psihologia mediului, am extrapolat conceptul de “abilităţi de viaţă” la acela de “abilităţi de viaţă sustenabilă” şi am luat multe subiecte la detaliat. Fie că a fost vorba despre cum ne facem cumpărăturile, ce facem cu hainele şi obiectele vechi, ce etichete să urmărim la produse, despre amprenta de CO2, noi le-am abordat pe toate. Finalitatea training-ului a fost că participanţii au plecat cu planuri concrete de activităţi, pentru copiii şi tinerii cu care lucrează. Ne-am bucurat să vedem interesul participanţilor, pentru temele abordate împreună, şi în mod clar vom replica programul şi cu alte ONG-uri doritoare. Le mulţumim Cercetaşilor Marini, pentru că ne sunt, de ani buni, parteneri de nădejde şi ne susţin în eforturile noastre de a trăi într-o lume mai bună!”, menționează Andreea Ștefania Ionașcu.
Pentru Mare Nostrum, acest program a fost foarte productiv şi important. Este primul de acest fel dezvoltat cu un alt ONG partener şi corespunde atât planului strategic al organizației, cât și noului statut de membru activ în Reţeaua ONG21.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s