ONG Mare Nostrum, leader de proiect european: 5 țări implicate, un singur scop- Obținerea de informații exacte despre distribuția și abundența cetaceelor, precum și incidența capturilor accidentale


header_cenobs

Una dintre cele mai importante probleme privind situația cetaceelor este cu un pas mai aproape de a fi rezolvată printr-un proiect cofinanțat de Uniunea Europeană : “ Sprijinirea implementării MSFD în Marea Neagră prin crearea unui sistem regional de monitorizare a cetaceelor ​​(D1) și monitorizarea zgomotului (D11) pentru obținerea unei stări ecologice bune – GES ”- CeNoBS. Lansarea proiectului a avut loc zilele trecute la Bruxelles și a reunit specialiști din 5 țări. Proiectul este cofinanțat de către Uniunea Europeană.

This slideshow requires JavaScript.

Specialiștii din Bulgaria, Monaco, România, Ucraina și Turcia s-au reunit la Bruxelles săptămâna trecută pentru întâlnirea de lansare a proiectului CeNoBS – “Sprijinirea implementării MSFD în Marea Neagră prin crearea unui sistem regional de monitorizare a cetaceelor ​​(D1) și monitorizarea zgomotului (D11) pentru obținerea unei stări ecologice bune – GES “. Întâlnirea de lansare a stabilit temele pentru proiect, obiectivele, activitățile specifice și mijloacele de comunicare eficientă între partenerii proiectului. În plus, a fost o mare oportunitate pentru parteneri de a face schimb de informații cu privire la problemele locale sau naționale privind determinarea distribuției cetaceelor.

În cadrul întâlnirii, mai multe prezentări au subliniat importanța proiectului, împreună cu importanța unei colaborări bune și eficiente.

 

Pentru următoarele 24 de luni, toți partenerii vor colabora pentru a realiza studii complexe pe această temă, vor participa la workshop-uri și activități specifice, pentru a atinge obiectivele proiectului.

Unele dintre cele mai importante activități ale proiectului sunt:

  • Monitorizarea zgomotului – acțiunile pilot pentru monitorizarea zgomotului vor permite testarea metodologiilor aplicate în alte zone marine și definirea propunerilor și recomandărilor privind monitorizarea zgomotului în Marea Neagră.
  • Monitorizarea capturilor accidentale– Datele vor fi colectate prin intermediul chestionarelor portuare și al observatorilor de la bord.
  • Monitorizări aeriene– Studiul aerian va fi efectuat atât în ​​apele teritoriale, cât și în zonele economice exclusive din România, Bulgaria, Turcia și Ucraina, în Marea Neagră.

Întâlnirea finală a proiectului va avea loc la Bruxelles. Vor exista mai multe evenimente în cadrul cărora va fi promovat proiectul CeNoBS, cum ar fi EMD (Ziua Maritimă Europeană), evenimentul ACCOBAMS Meeting of Parties, ședința Comisiei pentru Marea Neagră etc.

CONTEXTUL

Lipsa datelor de fond privind distribuția / abundența populațiilor de cetacee, incidența capturilor accidentale, precum și  lipsa expertizei naționale pentru punerea în aplicare a monitorizării eficiente a zgomotului reprezintă trei dintre cele mai mari probleme pentru toate țările europene de coastă.

Directiva-cadru privind Strategia pentru mediul marin (MSFD) reprezintă pilonul Uniunii Europene, care are ca obiectiv obținerea calificativului  Good Environment Status (GES) în apele marine europene până în 2020. Marea Neagră este una dintre cele mai vulnerabile mări regionale, iar România și Bulgaria sunt cele 2 țări europene responsabile de punerea în aplicare a acestei directive cadru, în strânsă colaborare cu celelalte țări din afara UE.

PROIECTUL

Sprijinirea implementării Strategiei pentru mediul marin în Marea Neagră prin crearea unui sistem regional de monitorizare a cetaceelor ​​(D1) și monitorizarea zgomotului (D11) pentru realizarea GES “- CeNoBS este un proiect de 24 de luni, cofinanțat de Uniunea Europeană. acorda. CeNoBS este un proiect cu mai mulți parteneri europeni,  coordonat de ONG Mare Nostrum / România și vizează îmbunătățirea implementării ciclului II al directivei cadru  pentru 2 descriptori esențiali:

Descriptor 1 – mamifere marine / cetacee și Descriptor 11 – zgomot în Marea Neagră, prin obținerea unei mai mari coerențe în determinarea, evaluarea și atingerea stării ecologice bune (GES).

Activitățile propuse vor completa lipsa datelor de fond privind distribuția / abundența populațiilor de cetacee și despre incidența capturilor accidentale. Principalele obiective sunt:

–   evaluarea criteriilor D1 referitoare la cetacee și stabilirea valorilor pragurilor

–  evaluarea și sprijinirea dezvoltării monitorizării D11 în Marea Neagră

– consolidarea coordonării între regiunea Mării Negre prin diseminarea activităților, rezultatelor și rezultatelor proiectului.

PARTENERII

Partenerii implicați în proiect sunt România și Bulgaria, Ucraina, Monaco și Turcia. De asemenea, autorități competente din România și Bulgaria sunt parteneri ai proiectului: Ministerul Apelor și Pădurilor al României și Directoratul Bazinal al Mării Negre din Bulgaria, alături de instituțiile responsabile cu implementarea științifică a MSFD, Institutul de Oceanologie – Academia Bulgară de Științe IO-BAS și Institutul de Cercetări și Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” – INCDM. Organizațiile neguvernamentale din Green Balkans (Bulgaria) și Mare Nostrum (România) sprijină aceste institute în implementarea activităților de monitorizare a cetaceelor ​​D1. Partenerii din țările terțe, implicați în activitățile proiectului sunt Centrul științific ucrainean de ecologie a mării (UkrSECS), Fundația pentru Cercetare Marină din Turcia (TUDAV), Universitatea Tehnică Karadeniz (KTU) și Secretariatul Permanent al Acordului privind conservarea cetaceelor ​​din Marea Neagră, Marea Mediterană și zona adiacentă a Atlanticului (ACCOBAMS).

“Sprijinirea punerii în aplicare a MSFD în Marea Neagră prin instituirea unui sistem regional de monitorizare a cetaceelor ​​(D1) și monitorizarea zgomotului (D11) pentru realizarea GES” – CeNoBS este cofinanțat de către Uniunea Europeană. Valoarea proiectului: 548.285 de euro

footer_sigle

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s