Peste 300 de participanți la evenimentul dedicat Zilei Internaționale a Mediului


Peste 300 de participanți la evenimentul dedicat Zilei Internaționale a Mediului, peste 30 de machete realizate numai din materiale reciclabile, un muzeu al deșeurilor și sute de oameni informați.  Evenimentul s-a desfășurat sub două sloganuri de impact: #fărădeșeuridinplastic și #EMDinmycountry. 

În acest an, evenimentul dedicat Zilei Mediului s-a desfășurat sub două sloganuri de impact. Primul a fost #fărădeșeuridinplastic, iar cel de-al doilea #EMDinmycountry, un  slogan internațional, sub egida European Maritime Day, care marchează odată în plus activitățile organizate internațional privind reducerea deșeurilor marine  și conștientizarea publicului privind acest aspect.

 

 

This slideshow requires JavaScript.

Pe 8 iunie,  începând cu ora 10.00, constănțenii au putut vizita un muzeu al deșeurilor,  amenajat în aer liber, fiecare deșeu expus făcând parte din deșeurile inventariate de ONG Mare Nostrum în monitorizările de plajă pe care le realizează de două ori pe an: ”Folosim ideea acestui muzeu pentru a atrage atenția oamenilor că am ajuns să lăsăm în urma noastră doar deșeuri și că acestea, peste ani, vor fi singurele artefacte pe care generațiile viitoare le vor găsi pe plajă”, menționează Mihaela Cândea Mirea, director executiv ONG Mare Nostrum.

Fiecare deșeu are o poveste atașată și date științifice exacte legate de timpul de descompunere și modurile în care deșeul afectează omul, flora și fauna marină. ”Ideea a venit în urma monitorizărilor efectuate pe porțiunile de plajă de pe litoralul românesc, când echipa noastră s-a ”lovit” de categorii inedite de deșeuri. Mai mult, în urma unui research privind inițiative europene similare, am hotărât să implementăm conceptul de muzeu al deșeurilor, în ideea în care constănțenii să înțeleagă mai bine cât de important este ca plajele să rămână curate”, a declarat Anca Maria Gheorghe, coordonator eveniment.

Pe lângă acest lucru, cei care au ajuns pe Faleza Cazino Constanța au putut observa peste 30 de machete realizate de școlile partenere ale organizației. Creativitatea copiilor și a cadrelor didactice a fost la cote înalte, trecătorii putând admira roboței, copaci și multe alte exponate realizate din plastic sau alte materiale reciclabile.

Mai mult decât atât, una dintre școlile înscrise a lansat la apă, în cadrul evenimentului, o plută funcțională, realizată din PET-uri.

Voluntarii ONG Mare Nostrum implicați în eveniment au realizat pancarte cu  mesaje care au vizat reducerea cantității de deșeuri marine, pentru a atrage atenția trecătorilor cu privire la această problemă devenită globală. Toți trecătorii care au fost surprinși cu plastic asupra lor au fost ”amendați” de voluntarii ONG Mare Nostrum cu un sticker reprezentativ, care interzice utilizarea în exces a plasticului.

***

#EMDinmycountry reprezintă asocierea cu European Maritime Day, demers European de consțientizare a publicului privind problemele mediului marin. În acest an, evenimentul organizat cu ocazia Zilei Mediului se desfășoară sub egida EMD, în ideea de a ne alinia cu evenimente similare desfășurate în Europa.

Eveniment susținut de OMV PETROM în cadrul proiectului #fărădeșeuridinplastic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s