Deșeurile marine, subiect de interes și pentru vara lui 2019: Partenerii MARLITER din 4 țări vin la Constanța pentru a discuta despre această problemă globală


header_marliter

ONG Mare Nostrum organizează pe 3 și 4 iulie 2019, la Hotel IBIS Constanța atelierul regional de informare ”Analiza studiului de date privind deșeurile marine și a informațiilor pentru portalul interactiv”, la care vor participa partenerii proiectului MARLITER din Bulgaria, Georgia, Grecia și Ucraina.

În cadrul atelierului, fiecare partener va prezenta stadiul rapoartelor naționale pe tema deșeurilor marine, precum și lacunele legislative sau blocajele întânite în cadrul colectărilor de date la nivelul fiecărei țări. Participanții la eveniment sunt din Grecia – Universitatea Aristotel din Salonic, Bulgaria – Black Sea NGO Network, Georgia – Black Sea Eco Academy și Ucraina – Centrul Științific Uncrainean de Ecologie Marină.

Tot cu această ocazie, partenerii MARLITER din Grecia vor prezenta structura portalului interactiv,  pe care partenerii să poată urca informații cu caracter științific despre deșeurile marine, pentru a contura o viziune de ansamblu asupra acestei probleme globale: ” Acest eveniment este un pas în plus pe care îl facem pentru a reduce cantitatea de deșeuri marine de pe litoralul românesc. Schimbul de informații între participanți va ajuta cu siguranță la conturarea unui context european și găsirea de soluții viabile”, spune Mihaela Cândea, director executiv ONG Mare Nostrum.

***

Ce sunt deșeurile marine, de fapt?

Deșeurile marine sunt rezultatul activității umane asupra ecosistemului marin. În această categorie intră materiale de construcție, o gamă foarte variată de obiecte din plastic și derivați din plastic (PET-uri, paie, pahare, pungi, samd), bucăți de sticlă și ceramică, mucuri de țigară. Există aproape 157 de tipuri diferite de deșeuri marine, potrivit Metodologiei Europene de Monitorizare, implementată în 2014.

 De ce să ne îngrijoreze datele?

 La nivel de România, ONG Mare Nostrum face din 2009 monitorizări ale plajelor, eliminând până acum peste 100.000 de deșeuri. Din 2014, odată cu implementarea Metologiei Europene, acțiunile de monitorizări ale plajelor se desfășoară prin respectarea unor parametri clari și obligatorii:

– 8 secțiuni de plajă/sectoare monitorizate: Constanța, Năvodari, Corbu, Saturn, Costinești, Vama Veche, Eforie, Mamaia Nord.

– 2 monitorizări pe an, la începutul și sfârșitul sezonului turistic

– 157 tipuri de deșeuri inventariate pe tabele special

– TOATE deșeurile inventariate sunt eliminate de pe plajă și puse în containere special de colectare.

Cum ne afectează?

Odată lăsate pe nisip, oricare dintre cele 157 tipuri de deșeuri elimină substanțe toxice pentru organismul uman și sufocă atât animalele marine, cât și ecosistemul, creând mari dezechilibre. Pentru a da un exemplu, un copil care se joacă în nisip lângă o porțiune poluată cu mucuri de țigară poate dezvolta diferite afecțiuni: intoxicații, probleme ale epidermei. Dincolo de acest aspect, o mare parte din deșeuri ajung în apă, unde sunt înghițite de viețuitoarele marine, acest lucru ducând la moartea lor. Mai mult, viețuitoarele pot muri sufocate sau prinse în deșeuri tip fire de plastic, resturi de plase, samd.

***

Atelierul este organizat în cadrul proiectului Îmbunătățirea accesului public la datele de monitorizare privind deșeurile marine în vederea reducerii poluării marine în bazinul Mării Negre”, BSB 138, finanțat prin Programul Operațional Black Sea Basin 2014-2020. Obiectivul general al proiectului este de a promova o integrare transfrontalieră mai puternică a informațiilor, cunoștințelor și expertizei în domeniul monitorizării mediului și a problemelor deșeurilor marine în bazinul Mării Negre.

MARLITER (Improved online public access to environmental monitoring data and data tools for the Black Sea Basin supporting cooperation in the reduction of marine litter), Project number: BSB-138

Project duration: 24.07.2018 – 23.01.2021

footer_marliter

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s