MARLITER Regional Workshop: Peste 30 de parteneri din 4 țări au identificat soluții pentru a rezolva problema deșeurilor marine!


header_marliter

Atelierul regional de informare ”Analiza studiului de date privind deșeurile marine și a informațiilor pentru portalul interactiv” a adunat peste 30 de participanți din România, Bulgaria, Grecia, Ucraina și Georgia. Timp de două zile, participanții au dezbătut problema deșeurilor, încercând să găsească soluții pentru această situație globală.

Participanții au susținut prezentări, în care au oferit date despre stadiul rapoartelor naționale pe tema deșeurilor marine, precum și lacunele legislative sau blocajele întâlnite în cadrul colectărilor de date la nivelul fiecărei țări: ”Principala problemă cu care se confruntă toți partenerii proiectului MARLITER este lipsa unei legislații clare în vederea reducerii deșeurilor marine. Mai mult, datele referitoare la amploarea problemei sunt aproape inexistente, multe monitorizări fiind realizate sporadic și nu sunt susținute de statele membre.  În Grecia, principalele tipuri de deșeuri întâlnite pe plajă sunt mucurile de țigară, iar în Bulgaria 84% din cantitatea de deșeuri este reprezintată de obiecte din  material polimeric artificial”, spune Angelica Paiu, coordonator proiect.

This slideshow requires JavaScript.

Tot în cadrul atelierului, participanții au fost grupați în 3 grupuri de lucruri. Prima intervenție a vizat identificarea așteptărilor stakeholderilor, ceea ce pot oferi aceștia, precum și așteptările de la proiectul MARLITER și beneficiile acestuia.

Rezultatele centralizate au identificat o serie de elemente ce urmează a fi implementate și aplicate în cadrul proiectului:

Așteptări stakeholderi

  • Comunicare mai bună între grupurile de interes;
  • Urmarirea activității înregistrate pe mare;
  • Reducerea cantității de deșeuri marine;
  • Susținerea conceptului de management al deșeurilor pe plan local ;
  • Legislație clar definită.

Ce pot oferi stakeholderii

  • Resurse
  • Informații
  • Rezultate
  • Monitorizare a plajelor
  • Activități în cadrul școlilor

Cât despre așteptările de la acest proiect, acestea vizează : educarea și informarea publicului, creșterea gradului de conștientizare privind această problemă, conservarea ariilor protejate și training-uri intensive, precum și schimbarea legislației actuale.

Ulterior, participanții împărțiți tot pe grupuri de lucru au identificat informațiile relevante cu privire la studiul deșeurilor marine: ”Pentru a putea reduce cantitatea de deșeuri care ajunge în apele mării și pe plaje este necesar ca, mai întâi, să cunoaștem situația actuală în detaliu. Avem nevoie de informații complete și actuale și pentru aceasta toate autoritățile care au astfel de date trebuie să le facă publice. Totodată este nevoie de o armonizare a modalităților de colectare a datelor pentru a putea face comparații la nivel transfrontalier”, spune Mihaela Mirea Cândea, director executiv ONG Mare Nostrum.

Tot cu această ocazie, partenerii MARLITER din Grecia au prezentat structura portalului interactiv,  pe care partenerii pot urca informații cu caracter științific despre deșeurile marine, pentru a contura o viziune de ansamblu asupra acestei probleme globale.

***

Atelierul a fost organizat în cadrul proiectului Îmbunătățirea accesului public la datele de monitorizare privind deșeurile marine în vederea reducerii poluării marine în bazinul Mării Negre”, BSB 138, finanțat prin Programul Operațional Black Sea Basin 2014-2020. Obiectivul general al proiectului este de a promova o integrare transfrontalieră mai puternică a informațiilor, cunoștințelor și expertizei în domeniul monitorizării mediului și a problemelor deșeurilor marine în bazinul Mării Negre.

MARLITER (Improved online public access to environmental monitoring data and data tools for the Black Sea Basin supporting cooperation in the reduction of marine litter), Project number: BSB-138

Project duration: 24.07.2018 – 23.01.2021

footer_marliter

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s