RAPORTUL DE MONITORIZARE A PORȚIUNILOR DE PLAJĂ: Anul 2019, cel mai murdar an de până acum!


anemone1

ONG Mare Nostrum a finalizat centralizarea datelor privind monitorizarea porțiunilor de plajă de pe litoralul românesc din sesiunea septembrie, iar cifrele continuă să fie îngrijorătoare. Potrivit datelor din raport, anul 2019 este cel mai murdar an, cu un număr de 45. 814 deșeuri identificate în cele două sesiuni. Sectorul din Constanța, record negativ la capitolul deșeuri. Plasticul continuă să sufoce plajele românești.

 În sesiunea din septembrie  2019, ONG Mare Nostrum a monitorizat 8 sectoare de plajă, atât din nordul, cât și din sudul litoralului românesc. Numai în această sesiune au fost identificate 33. 295 deșeuri, aceasta fiind cea mai mare cantitate de deșeuri înregistrată din 2014 până în prezent: ”Potrivit datelor noastre, această sesiune înregistrează un record negativ, mai exact avem cu 6.000 mai multe deșeuri identificate decât în sesiunea din octombrie 2016, care deținea până acum recordul negativ la acest capitol. Nu este o veste bună, din niciun punct de vedere, aceasta fiind o involuție din punct de vedere al responsabilității”, spune Angelica Paiu, coordonator proiect în cadrul ONG Mare Nostrum.

This slideshow requires JavaScript.

Plasticul a guvernat  și această sesiune, elementele din material polimeric artificial însumând 26.459 din totalul de 33.295 al acestei sesiuni, adică 80%. Sectorul din Constanța este cel mai murdar sector, cu peste 9.300 deșeuri, urmat fiind de Eforie, sector ”campion” la capitolul greutate deșeuri, adică 62 kg.  Pe al treilea loc se află Mamaia.

La polul opus, cele mai curate sectoare sunt cele din Corbu, Vama Veche și Tuzla. Cât despre mucurile de țigară, acestea dețin recordul negativ și de această dată: 17.919 elemente identificate, dintre care 6.647 doar pe sectorul din Constanța: ”Față de sesiunile trecute, am constatat o creștere a numărului de obiecte cu grad de risc, atât pentru faună, dar mai ales pentru sănătatea umană: scutece, absorbante, tampoane, plasturi, seringi, bețe de urechi. Acestea degradează calitatea apei pentru scăldat și pot prezenta un risc pentru sănătatea umană. Mai mult decât atât, statistic, o remorcă plină de plastic ajunge în apele oceanelor și mărilor în fiecare minut, iar în 2030 vor fi două pe minut, iar în 2050 – patru (potrivit raportului realizat de Ellen MacArthur), astfel la fiecare 3 tone de pește există o tonă de plastic; în 2050, acesta va fi în inferioritate”, spune Angelica Paiu.

La nivel de kilograme, odată cu sesiunea din septembrie au fost eliminate 159 kg deșeuri de pe 2% din porțiunile de plajă de pe litoralul românesc.

În concluzie, anul 2019 este cel mai murdar an de până acum, potrivit raportărilor ONG Mare Nostrum, cu 45.814 deșeuri înregistrate în cele 2 sesiuni.  Față de luna aprilie, numărul de elemente inventariate a fost de 2,6 ori mai mare, iar față de luna septembrie 2018, acesta a crescut cu peste 9000 de deșeuri.  Din 2014 și până acum, ONG Mare Nostrum a inventariat și eliminat în mod corespunzător 146.464 deșeuri.

Pornind de la această problemă, ONG Mare Nostrum a inițiat o petiție, de eliminare a plasticului de unică folosință, care poate fi găsită aici https://www.marenostrum.ro/content/ia-atitudine

Activitate organizată în cadrul proiectului “Evaluarea vulnerabilității ecosistemului marin al Mării Negre la presiunile antropice”, BSB-319, finanțat prin Programul Operațional Black Sea Basin 2014-2020.

footer_marliter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “RAPORTUL DE MONITORIZARE A PORȚIUNILOR DE PLAJĂ: Anul 2019, cel mai murdar an de până acum!

  1. Pingback: Litoralul românesc, plin de deșeuri | Radio Klass Romania

  2. Pingback: Constanța: Fără chiștoace pe plajă, o inițiativă City Park Mall pentru o vară responsabilă

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s