Planul de măsuri concrete și colaborarea dintre instituții pot salva cetaceele din Marea Neagră!


anemone1

Peste 40 de reprezentanți ai autorităților locale și naționale care au competențe în conservarea biodiversității au stabilit o procedură de comunicare și schimb de informații, care vizează și creșterea colaborării dintre instituții. Totul s-a desfășurat în cadrul workshop-ului ”Implicarea stakeholderilor în activitățile de monitorizare a delfinilor”, organizat în proiectul ANEMONE.

Printre participanții la eveniment s-au numărat reprezentanți ai: Ministerului Apelor și Pădurilor, Instituția Prefectului – județul Constanța, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, Agenția pentru Protecția Mediului Constanța, Primăria Agigea, Garda de Coastă, INCDM “Grigore Antipa”, Punct focal ACCOBAMS, INCD GeoEcoMar, CMSN Constanța Delfinariu, Agenția Română de Salvare a Viețiii Omenești pe Mare, Universitatea Ovidius Constanța, Universitatea Maritimă Constanța, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța.

This slideshow requires JavaScript.

Principalul obiectiv al workshop-ului a fost de a dezvolta rețeaua națională de monitorizare a cetaceelor. În cadrul acestui workshop au fost stabilite măsuri concrete care pot ajuta la conservarea delfinilor și marsuinilor din Marea Neagră, măsuri centralizate în urma a două sesiuni de lucru: ”Prima sesiune de lucru a fost dedicată factorilor interesați, în special autorități, instituții publice și private cu atribuții în zona marină, iar cea de-a doua a fost dedicată profesorilor din județele Constanta și Tulcea. În cea de-a doua sesiune, profesorii participanți au beneficiat de instruire în ceea ce privește activitatea de monitorizare ce urmează să o desfășoare. Acum ei sunt cei care vor preda metodele elevilor cu care vor participa la activitate”, spune Marian Paiu, expert ecolog în cadrul ONG Mare Nostrum.

Printre măsurile propuse se numără:

  • Interzicerea deversărilor de poluanți și a poluanților fonici, biologici și chimici;
  • Generarea mai multor activități de monitorizare în cadrul proiectelor;
  • Creșterea colaborării între instituții;
  • Descurajarea pescuitului ilegal.

Tot Marian Paiu menționează: ”În final, ne dorim o interconectare a datelor pe care fiecare dintre actorii interesați le dețin și elaborarea unui raport unitar care să fie utilizat atât în demersurile publice, cât și private.

Workshop-ul a fost organizat în cadrul proiectului “Evaluarea vulnerabilității ecosistemului marin al Mării Negre la presiunile antropice”, BSB-319, finanțat prin Programul Operațional Black Sea Basin 2014-2020. Proiectul își propune să realizeze o strategie comună privind monitorizarea Mării Negre, utilizând cele mai adecvate criterii și indicatori de evaluare conveniți, pentru a evalua statutul Mării Negre ca bază pentru acțiuni viitoare.

footer_marliter

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s