Schimbarea începe cu tine: peste 3 tone de deșeuri colectate selectiv în școlile din Constanța, în cadrul proiectului ”Azi pentru mâine”!


Peste 29 de ateliere educative, peste 3 tone de deșeuri colectate selectiv și predate în 5 din școlile constănțene, în cadrul proiectului ”Azi pentru mâine”, peste 10 voluntari implicați în construirea unei generații de schimbă-lume. Toate în numai câteva luni de la demararea proiectului ”Azi pentru mâine”,  coordonat de ONG Mare Nostrum la nivelul județului Constanța, implementat national de Asociația CSR Nest și susținut de Coca Cola România.

 Peste 600 elevi informați și peste 40 de cadre didactice implicate și peste 3 tone de deșeuri colectate selectiv și predate. Acestea sunt rezultatele parțiale ale proiectului național ”Azi pentru mâine”, coordonat local de ONG Mare Nostrum.

This slideshow requires JavaScript.

Proiectul se desfășoară în anul școlar 2019-2020 și are ca scop informarea cadrelor didactice și a elevilor privind gestionarea corectă a deşeurilor, bazată pe principiul celor 3R – Redu, Reutilizează, Reciclează : ”Elevii, profesorii şi părinţii, în mod indirect, sunt educaţi cu privire la ce reprezintă deşeurile, de ce devin ele un pericol pentru mediu şi sănătatea umană, atunci când sunt eliminate incorect”, spune Andreea Ștefania Ionașcu, coordonator Departament EDD în cadrul ONG Mare Nostrum.

Atelierele sunt susținute de 10 dintre voluntarii ONG Mare Nostrum  în 5 școli din județul Constanța: Şcoala Gimnazială nr. 10 “Mihail Koiciu” Constanţa, Şcoala Gimnazială nr. 17 “Ion Minulescu” Constanţa, Şcoala Gimnazială “Sfântul Andrei” Mangalia, Şcoala Gimnazială “Lucian Grigorescu” Medgidia și Şcoala Gimnazială “Grigore Moisil” Năvodari, instituții partenere în cadrul proiectului. Pentru a facilita procesul, instituțiile partenere au primit gratuit în cadrul proiectului  câte un container de colectare selectivă, amplasat în curtea şcolii, folosit pentru a colecta plastic/PET, hârtie, carton, doze de metal, sticlă: ”Una dintre instituțiile partenere a predat 3.200 kg de deșeuri colectate selectiv și încă 3 școli urmează să predea  încă 3 tone. Deșeurile sunt preluate de o firmă specializată. Cât despre voluntarii ONG Mare Nostrum, ne bucurăm să îi vedem atât de implicați în activitățile pe care le susțin, este o dovadă mai mult decât evidentă a faptului că vor să genereze schimbare prin eforul pe care îl depun”, adaugă Andreea Ștefania Ionașcu.

Proiectul ”Azi pentru mâine” este unul dintre proiectele în care voluntarii ONG Mare Nostrum sunt implicați activ, ei fiind cei care ajută la construirea generațiilor noi de schimbă-lume, prin atelierele susținute în cele 5 școli partenere din județul Constanța: ”Îmi place foarte mult ideea de a mă implica în aceste activități. Marea satisfacție pe care o am după fiecare atelier susținut este atunci când văd că elevii chiar au reținut informații din prezentare și sunt nerăbdători să înceapă să aplice un comportament responsabil ”, spune Alexandra Pricop, voluntar ONG Mare Nostrum.

Cele mai bune 3 sfaturi pentru a deveni un schimbă-lume!

  1. Reciclează– Multe deșeuri- cum sunt dozele de aluminiu, sticlele, hârtia, cartonul, plasticul – pot fi reciclate și transformate în produse noi sau în aceleași produse. Fabricarea de produse din deșeuri reciclate necesită mai puțină energie consumată și mai puține resurse decât ar fi necesare pentru fabricarea unui produse noi.

BONUS INFO: PET-ul poate fi reciclat în medie de 4-5 ori și transformat în ambalaje care la rândul lor pot fi folosite încă mulți ani de acum înainte. PET-ul poate fi folosit și în industria textilă. Astfel, din 10-15 PET-uri reciclate se poate confecționa 1 tricou, iar din 50 de PET-uri se poate fabrica 1 pulover.

  1. Redu – Cumpără doar ce ai nevoie și folosește tot ceea ce cumperi. Chiar dacă sunt interesante, ambalajele haioase și sclipitoare costă mai mult și nu aduc plus valoare produsului pe care îl cumperi .
  2. Refuză pungile de la magazine- Atunci când cumperi doar câteva produse, nu mai cumpăra și o pungă. O poți înlocui cu o pungă fabricată din materiale reciclabile.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s