Inițiativa ONG Mare Nostrum de interzicere a plasticului de unică folosință, transformată în HCL și aprobată în ședință de consiliu local!


La finalul anului trecut, ONG Mare Nostrum lansa inițiativa civică de eliminare a plasticului de unică folosință la evenimentele publice ale Primăriei Constanța, în ideea de a ne alinia standardelor europene.  Sute de semnături au fost strânse printr-o petiție online, lansată pe site-ul organizației. La finalul anului trecut, inițiativa a devenit HCL și a fost aprobată în întâlnirea de Consiliu Local de pe 19 decembrie 2019.  

Din dorința de a crește respectul față de mediu , ONG Mare Nostrum a inițiat în 2019 o petiție online de strângere semnături pentru susținerea eliminării plasticului de unică folosință în cadrul evenimentelor publice organizate sau susținute de Primăria Constanța, urmând exemplul altor județe din țară (Sibiu). Motivația a fost una cât se poate de simplă: reducerea cantității de deșeuri marine și urbane, precum și adoptarea unui comportament responsabil european.

Inițiativa, care a strâns sute de semnături solicita Primăriei Constanța :

  1. Aprobarea unui HCL privind interzicerea comercializării/distribuirii obiectelor confecționate din plastic de unică folosință, confecționate din plastic de unică folosință, în cadrul evenimentelor interne/acțiuni de protocol, cât și a evenimentelor mari organizate pe raza municipiului Constanța și a stațiunii Mamaia, pe modelul hotărârilor similare din Sibiu. Hotărârea să fie aplicată și instituțiilor publice din subordinea sau aflate sub autoritatea Primăriei Municipiului Constanța, în ceea ce privește activitățile de protocol sau finanțate din fondurile publice.
  2. Înlocuirea obiectelor din plastic cu alternative durabile și biodegradabile, prin implementarea unei economii circulare, care va proteja mediul de poluarea cu plastic și va stimula creșterea, precum și inovarea

Semnăturile strânse în urma petiției online au luat forma unei solicitări oficiale către Primăria Constanța, care a aprobat acest HCL în ședința de Consiliu Local de pe 19 decembrie 2019 : ”Este un prim pas care dă tonul unei schimbări de mentalitate absolut necesare: utilizarea responsabilă a plasticului și eliminarea acelor obiecte care ajung imediat deșeuri. Pentru tacâmurile și farfuriile sau paiele  de plastic, durata de viață în groapa de gunoi este mult mai mare comparativ cu durata de utilizare. Practic producem mai degrabă produse-deșeu, decât produse utile”, spune Mihaela Cândea Mirea, director executiv ONG Mare Nostrum.

Hotărârea a fost aprobată cu majoritate de voturi : ”Aceste reglementări vor fi obligatorii pentru toată lumea începând cu 2021, iar hotărârea dă tonul și pregătește comunitatea pentru schimbare. Este un exemplu de pro-activitate prin care înțelegem că ține de noi să determinăm schimbarea, iar legislația vine în ajutor”, completează Mihaela Cândea Mirea.

This slideshow requires JavaScript.

De ce este importantă eliminarea plasticului de unică folosință?

În fiecare an, europenii generează 25 de milioane de tone de deșeuri din plastic, însă mai puțin de 30 % sunt colectate pentru a fi reciclate. În întreaga lume, plasticul reprezintă 85 % din deșeurile de pe plajă.

Mai mult, monitorizările efectuate de ONG Mare Nostrum din 2016-2019  confirmă această realitate tristă- plajele de pe litoralul românesc ajung sufocate de deșeuri, după cum o arată și cifrele de mai jos:

Aprilie 2016– 3.885 deșeuri

Octombrie 2016– 27.175

Aprilie 2017– 9.003

Octombrie 2017– 18.429

Aprilie 2018– 12.278

Septembrie 2018 – 24.101

Aprilie 2019– 12.518

Septembrie 2019– 33.295

O mare parte din totalul elementelor identificate pentru fiecare sesiune de monitorizare este reprezentată de obiectele din material polimeric artificial (plastic).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s