Constănţenii aleg să colecteze ulei vegetal uzat: Peste 300 l de ulei uzat colectaţi de la începutul anului până acum!


Peste 370 de litri de ulei vegetal uzat au fost colectaţi de la începutul anului şi până acum, cu 60 de litri mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. În total, în 2019 au fost colectaţi 2667 l, aproape dublu faţă de 2016.

Din ce în ce mai mulţi constănţeni aleg să colecteze ulei uzat, iar acest lucru este demonstrat de cifrele privind cantităţile colectate de ONG Mare Nostrum, la nivelul orașului. Campania organizației se desfășoară continuu din anul 2010 și este sprijinită de fiecare constănțean care se implică.

În perioada ianuarie-martie 2020 au fost colectaţi 371 de litri de ulei vegetal folosit, faţă de 311 litri colectaţi în perioada similară a lui 2019: “Ne bucură foarte mult faptul că din ce în ce mai mulţi constănţeni aleg să colecteze uleiul vegetal uzat, toxic atât  pentru mediul înconjurător, cât şi pentru sănătatea umană. Atunci când am lansat această campanie, în anul 2010, abia reuşeam să colectăm 100 l/an, iar acum am ajuns la nivelul miilor de litri. Acest lucru demonstrează o dată în plus faptul că pentru a schimba mentalităţi şi obiceiuri, este nevoie de timp. Iar acest lucru este făcut prin educaţie continuă”, spune Mihaela Cândea Mirea, director executiv ONG Mare Nostrum.

Evoluţia cantităţilor de ulei uzat colectate este cu adevărat spectaculoasă. În 2016, au fost colectaţi 1215 litri, în 2017-1259 litri, în 2018- 1713 litri, iar în 2019 cantităţile colectate au depăşit pragul de 2600 litri, ajungând la 2667 litri. Luna în care au fost colectate cele mai mari cantităţi în anul 2019 este octombrie, când constănţenii au adus la sediul organizaţiei ONG Mare Nostrum 420 l de ulei vegetal uzat: “Ceea ce ni se pare absolut remarcabil este faptul că persoanele care aduc ulei la sediul nostru au vârste cuprinse între 25 şi 60 de ani, putem spune în acest fel că mesajul nostru a ajuns la toate categoriile de vârstă, categorii care aplică un nou mod de comportament şi reprezintă vectori de educaţie pentru cei din jurul lor”, completează Mihaela Cândea Mirea.

De ce este recomandat să colectăm uleiul vegetal uzat?

  • Uleiul vegetal uzat este considerat un reziduu toxic;
  • Uleiul vegetal uzat poate polua solurile şi apa;
  • Uleiul de floarea-soarelui este considerat cel mai puţin poluant, iar cel de măsline cel mai sănătos pentru om;
  • Uleiul alimentar, prăjit în exces sau neînlocuit la timp, poate duce la apariţia unor boli fatale. Poate duce la dezvoltarea celulelor cangerigene sau la accidente vasculare cerebrale;
  • Uleiul alimentar uzat poate fi reciclat în biodiesel sau în energie Megawatt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s