Coaliţia EU4ocean (“UE pentru ocean”) a fost lansată la apă. Alătură-te lansării acestei iniţiative Europene; îmbarcă-te într-o călătorie pentru descoperirea oceanului!


Pe 8 iunie, primul Summit Virtual Ocean Literacy (“alfabetizare” pe tema oceanului sau “oceanul pentru toţi”) a fost organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Oceanelor. Nu există o ocazie mai bună pentru a sărbători crearea coaliţiei “EU4Ocean” şi a faptului că este dedicată temei “ocean literacy”, împreună cu Virginijus Sinkevičius, Comisarul pentru Mediu, Oceane şi Pescării, şi cu IOC-UNESCO. Din cauza pandemiei COVID-19, întâlnirea a fost doar virtuală, pentru a anunţa oficial şi a sărbători această lansare, precum şi pentru a împărtăşi idei şi perspective pentru protejarea planetei noastre albastre.

De ce “oceanul pentru toţi”?

Oceanul este o sursă de viaţă pentru oameni. “Înţelegerea influenţei umane asupra oceanului şi influenţa oceanului asupra oamenilor” este esenţa alfabetizării pe tema oceanului. Recunoaşterea modului în care oamenii şi oceanul sunt interconectaţi ne va ajuta să facem alegeri responsabile, pentru a proteja mai bine oceanul şi pentru a folosi oportunităţile pe care acesta le oferă, într-un mod sustenabil. Acesta este lucrul pentru care ne străduim, în Europa, contribuind la sporirea bunăstării europenilor, aşa cum a fost prevăzută şi recent confirmată în Acordul Verde European (European Green Deal). Acesta este motivul pentru care EU4Ocean a luat formă, servind ca o platformă de legătură, unde toată lumea poate participa şi creşte impactul nostru colectiv.

Cum se pune în aplicare?

Pentru protejarea oceanului, deja s-au făcut eforturi foarte mari, mai ales aici, în Europa. Coaliţia EU4Ocean le amplifică, prin conectarea diverselor organizaţii, proiecte şi oameni, care contribuie la alfabetizarea pe tema oceanului şi gestionarea sustenabilă a acestuia. În cadrul Coaliţiei, trei mari comunităţi sunt gata să acţioneze, pentru ocean:

  • Platforma EU4Ocean este un “hub”, un punct central pentru organizaţii şi iniţiative să se conecteze, să colaboreze şi să-şi mobilizeze eforturile către alfabetizarea pe tema oceanului. Alăturându-se platformei EU4Ocean, membrii săi pot împărtăşi idei, construi parteneriate şi colabora pentru a asigura o abordare mai coordonată a activităţilor legate de ocean, în Europa.
  • Forumul European de Tineret pentru Ocean (Youth4Ocean) conectează pozitivitatea neobosită şi implicarea puternică a generaţiei viitoare. În cadrul Forumului, persoane tinere, entuziaste şi vizionare pot să-şi prezinte ideile, să dezvolte noi proiecte şi să creeze legături cu experţi, actori interesaţi şi responsabilii de luarea deciziilor, în contextul poluării marine, siguranţei alimentare şi crizei climatice.
  • Reţeaua Europeană Şcoli Albastre (Blue Schools) dă posibilitatea elevilor să se îmbarce într-o călătorie, pentru descoperirea oceanului şi a valorii acestuia, împreună cu profesorii lor. Prin acceptarea provocării “Find the Blue” (“Găseşte Albastrul”), elevii pot selecta o temă, legată de ocean, şi crea un plan în jurul ei, sau pot identifica o problemă locală relevantă, pe care să încerce să o soluţioneze. Proiectele de succes vor câştiga, pentru şcoli, certificarea de Şcoală Albastră Europeană, pentru că aceşti copii educaţi, de astăzi, sunt adulţii responsabili, de mâine.

Ce s-a întâmplat pe 8 iunie?

La Summit-ul Virtual Ocean Literacy, s-a lansat oficial coaliţia EU4Ocean. Comisarul pentru Mediu, Oceane şi Pescării, Virginijus Sinkevičius, a adresat nevoia unei legături mai puternice între europeni şi ocean. Înţelegerea rolului vital al oceanului şi protejarea sănătăţii oceanului este o responsabilitate care revine tuturor cetăţenilor, care beneficiază de ocean în multe feluri: hrană, oxigen, energie, locuri de muncă, petrecerea timpului liber. Lansarea iniţiativei EU4Ocean este un apel la acţiune pentru toţi cetăţenii care cred că alfabetizarea, pe tema oceanului, este o modalitate de a contribui la gestionarea sustenabilă a oceanului. Un scurt video ne-a permis să ne scufundăm în EU4Ocean şi comunităţile sale de “schimbă-lume”, oferindu-ne o privire asupra scopurilor şi angajamentului, pentru anii care vor veni.

Dar aceasta nu este tot. Veţi mai primi veşti de la noi, în septembrie 2020, când comunităţile EU4Ocean vor demara o serie de iniţiative la nivel local şi internaţional, în toată Europa. Printr-o serie de seminarii online (webinarii), se vor prezenta cele trei comunităţi EU4Ocean: Platforma EU4Ocean, Forumul Youth4Ocean şi Reţeaua Europeană Şcoli Albastre. Mobilizarea colectivă a actorilor cheie va fi în centrul creşterii comunităţii europene “Oceanul pentru toţi”. Aceştia vor fi implicaţi nu doar la nivel internaţional, dar şi local, în 5 bazine ale mărilor, care exprimă diversitatea UE, bogăţia culturală şi împărtăşirea cunoştinţelor.

Stai aproape pentru ce va urma!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s