La jumătatea anului, numărul de delfini eșuați, egal cu cel de anul trecut. Semnal de alarmă în mediul online, prin Ziua Delfinului.


Pandemia COVID19 nu a avut impact asupra cazurilor de delfini eșuați, din păcate. De la începutul anului și până acum au fost înregistrate 53 de cazuri pe tot litoralul românesc, în condițiile în care anul trecut numărul total de eșuări a fost tot de 53. Prin Ziua Delfinului, ONG Mare Nostrum trage un semnal de alarmă asupra acestui aspect, ca în fiecare an. Focusul principal în acest an este construirea unei comunități funcționale, care să ajute la observarea cetaceelor din Marea Neagră.

Cele mai multe cazuri de delfini eșuați s-au înregistrat în zona Năvodari, Mamaia, Eforie și Vama Veche. Numai în luna aprilie au fost 12 cazuri, în decurs de o săptămână: ”Ne-am fi dorit ca pandemia să limiteze și numărul de cazuri de delfini eșuați, dar din păcate nu s-a întâmplat acest lucru. O mare parte din cazuri au fost înregistrate în aprilie, când teoretic, există prohibiție la calcan. Cu toate acestea, în decurs de o săptămână, ne-am dus la 11 cazuri de eșuări, o treime din ele având ca motiv principal plasele pescărești”, spune Marian Paiu, expert ecolog, coordonator Departament Conservarea Biodiversității.

This slideshow requires JavaScript.

Problema delfinilor eșuați nu este una nouă, dar este una cât se poate de dramatică, în condițiile în care numărul delfinilor din Marea Neagră scade constant: ”Facem toate eforturile pentru a cunoaște cât mai bine numărul de exemplare rămase în Marea Neagră, dincolo de proiecte precum CeNoBS si ANEMONE. Ultimele estimări ale abundenței datează din secolul trecut.  Reușita acestor actiuni de monitorizare și supraveghere  rerezintă un pas important în  găsirea soluțiilor reale pentru conservarea cetaceelor din Marea Neagră”, menționează Marian Paiu.

Comunitate online pentru monitorizarea delfinilor

This slideshow requires JavaScript.

Pentru a aduce mai aproape comunitatea științifică de stakeholderi, în acest an,  odată cu lansarea promovării pentru Ziua Delfinului, am construit un grup online din care fac parte toți iubirorii de mare, de la pescari, navigatori, proprietari de ambarcațiuini, până la oameni cărora le place să exploreze marea. Scopul acestui grup este de a potența la maxim rezultatele monitorizărilor și observațiilor acvatice privind cetaceele din Marea Neagră: ”Ziua Delfinului se desfășoară sub sloganul- SPUNE POVESTEA DELFINILOR În POVESTEA TA, acesta fiind un îndemn pentru oamenii mării de a se implica activ, online și offline în monitorizarea și observarea cetaceelor din Marea Neagră. Practic, am adus laolaltă o mare parte din oamenii care iubesc marea, adresându-le provocarea să filmeze delfinii pe care îi observă atunci când ies cu ambarcațiunile, filmările urmând să fie făcute publice prin intermediul grupului. Acest tip de implicare se numește citizen science și este unul din cele mai eficiente concepte existente la nivel international, concept generator de rezultate”, spune Mihaela Cândea.

În acest an, Ziua Delfinului se mută în online. Timp de mai multe săptămâni, toți iubitorii delfinilor vor avea acces la cele mai interesante informații despre delfini și se pot implica trimițând imagini sau filmulețe cu aceștia, din observațiile lor.

Detalii despre eveniment aici : https://www.facebook.com/events/1188599731495692/

Mai multe despre evenimentul ZIUA DELFINULUI, aici 

2 thoughts on “La jumătatea anului, numărul de delfini eșuați, egal cu cel de anul trecut. Semnal de alarmă în mediul online, prin Ziua Delfinului.

  1. Pingback: La jumătatea anului, numărul de delfini eșuați, egal cu cel de anul trecut. Semnal de alarmă în mediul online, prin Ziua DelfinuluiTIMP ROMÂNESC | TIMP ROMÂNESC

  2. Pingback: La jumătatea anului, numărul de delfini eșuați, egal cu cel de anul trecut. Semnal de alarmă în mediul online, prin Ziua DelfinuluiViitorul Ilfovean | Viitorul Ilfovean

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s