Ziua Delfinului, 5 august: Spune Povestea delfinilor în povestea ta!


 În acest an, Ziua Delfinului s-a mutat în online. Scopul evenimentului este de a  construi o comunitate strânsă pentru monitorizarea delfinilor , comunitate din care pot face parte toți cei care iubesc marea și delfinii.  În cadrul grupului CETACEELE și OAMENII MĂRII, cei înscriși  postează materiale video și foto cu delfinii semnalați în larg, oferind coordonate GPS exacte.  

Ziua Delfinului a adus o provocare pentru toți iubitorii mării: aceea de a se implica activ în acțiunile de monitorizare și observații acvatice organizate de ONG Mare Nostrum.

Grupul de Facebook CETACEELE și OAMENII MĂRIIa fost construit pentru a aduce comunitatea științifică mai aproape de iubitorii mării. Din cadrul grupului pot face parte pescari, navigatori, proprietari de ambarcațiuini, până la oameni cărora le place să exploreze marea sau pur și simplu adoră delfinii. Scopul acestui grup este de a potența la maxim rezultatele monitorizărilor și observațiilor acvatice privind cetaceele din Marea Neagră.

Yellow and Blue Brush Strokes Kids Facebook Post (2)

Mecanismul este simplu: toți cei care vor să se implice activ dau join grupului de pe Facebook, iar atunci când observă delfini, îi fotografiază sau filmează. În același timp, observatorul notează  și coordonatele GPS, care să ne ajute în localizarea exemplarelor observate. Toate aceste informații se transformă într-o postare în cadrul grupului, pe care ONG Mare Nostrum o promovează pe paginile de social media oficiale, ajutând astfel la construirea unei comunități eficiente și active de monitorizare și observare delfini: ”Ziua Delfinului se desfășoară sub sloganul- SPUNE POVESTEA DELFINILOR În POVESTEA TA, acesta fiind un îndemn pentru oamenii mării de a se implica activ, online și offline în monitorizarea și observarea cetaceelor din Marea Neagră. Practic, am adus laolaltă o mare parte din oamenii care iubesc marea, adresându-le provocarea să filmeze delfinii pe care îi observă atunci când ies cu ambarcațiunile, filmările urmând să fie făcute publice prin intermediul grupului. Acest tip de implicare se numește citizen science și este unul din cele mai eficiente concepte existente la nivel international, concept generator de rezultate”, spune Mihaela Cândea Mirea, director executive ONG Mare Nostrum.

Mai multe despre evenimentul ZIUA DELFINULUI, aici 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s