Primul workshop online Eu4Ocean


ONG Mare Nostrum, coordonator pentru Marea Neagră și speaker la eveniment!

Pe 24-25 septembrie, are loc primul workshop online EU4Ocean, inițiativă ce ONG Mare Nostrum, coordonator pentru Marea Neagră și speaker la eveniment! Comisiei Europeane. Printre speakerii evenimentului, se numără și reprezentanţii ONG Mare Nostrum, coordonator al activităților dedicate Mării Negre.

EU4Ocean este o inițiativă susținută de Comisia Europeană, al cărei scop este de a găsi soluții viabile pentru problemele mărilor şi oceanelor, dar şi de a motiva cetăţenii să fie mai implicaţi în aplicarea acestor soluţii. Inițiativa reunește specialiști din mai multe țări europene, printre care și România.

În cadrul EU4Ocean, ONG Mare Nostrum este coordonator al activităților ce privesc Marea Neagră şi ţările riverane, tocmai de aceea se numără și printre speakerii evenimentului.

Când are loc workshop-ul?

Workshop-ul online se desfășoară în perioada 24-25 septembrie și are mai multe sesiuni, fiecare susținută de un key speaker. O parte dintre sesiuni vor fi susținute de reprezentanții Comisiei Europene, dar şi de experţi din domeniu. Subiectele discutate țin de problemele specifice mărilor și oceanelor, precum și soluțiile pentru rezolvarea acestora, fiind abordate trei mari domenii: clima şi oceanul, oceane sănătoase şi curate, hrană din oceane: ”EU4Ocean este o inițiativă care aduce la aceeași masă stakeholderii din aproape toate ţările europene cu deschidere la mare sau ocean, printre care și România. Noutatea acestei iniţiative constă în abordare,  precum și în numărul de specialiști, dar şi tineri, profesori şi alţi cetăţeni reuniți pentru a găsi soluții viabile. Aceasta este o inițiativă a Comisiei Europene, în care România, prin ONG Mare Nostrum, are o parte considerabilă de activități, pe care le gestionează”, spune Anca-Maria Gheorghe, coordonator evenimente ONG Mare Nostrum.

Participarea la workshop este gratuită. Toți cei care doresc să participe trebuie să se înscrie la eveniment, până pe 22 septembrie, prin accesarea acestui link: https://forms.ecologic.eu/eu4ocean-workshops. Doritorii se pot înscrie fie la un workshop, fie la mai multe, în limita locurilor disponibile.

Programul complet al evenimentului poate fi găsit aici https://webgate.ec.europa.eu/maritimeforum/en/node/4745.

Când are loc workshop-ul susținut de ONG Mare Nostrum?

ONG Mare Nostrum va susține o sesiune de lucru, pe data de 25 septembrie, abordând trei teme de interes, la Marea Neagră: deșeuri marine, pescuit sustenabil și ”blue careers”- termen folosit pentru a desemna categoria de job-uri sustenabile.

Detalii despre workshop şi agenda completă, se găsesc aici: https://webgate.ec.europa.eu/maritimeforum/en/node/4994

Cum se va desfășura workshop-ul?

Workshop-ul se va desfășura pe platforma ZOOM, unde se vor susține atât prezentările, cât și sesiunile de lucru. În cadrul sesiunii de lucru, participanții vor fi împărțiți de 3 grupuri, care vor identifica principalele probleme ale zonei, pentru care vor oferi soluții în urma unui brainstorming. Cele 3 grupuri de lucru sunt: Deșeuri marine, Pescuit sustenabil, Blue careers.

Fiecare grup de lucru va fi coordonat de reprezentanți ai ONG Mare Nostrum şi ai partenerilor: Comisia Mării Negre, Consiliul Consultativ al Mării Negre şi Reţeaua Universităţilor de la Marea Neagră: “Ne dorim foarte mult ca atelierul dedicat Mării Negre să aducă împreună oameni activi şi pasionaţi de mări şi oceane. Scopul este să aducem un plus de colaborare şi coordonare a activităţilor derulate în ţările riverane. Au fost alese trei teme care au mare nevoie de găsirea unor soluţii comune şi de a lucra împreună cu autorităţi, institute de cercetare, şcoli şi universităţi, dar şi simpli cetăţeni interesaţi să se implice. La finalul workshop-ului nostru, vom avea minim 9 idei concrete, pe care să le punem în practică împreună”, spune Andreea Ionaşcu, coordonator al Departamentului de Educaţie şi Voluntariat al ONG Mare Nostrum.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s