Primul workshop online Eu4Ocean!


ONG Mare Nostrum, coordonator pentru Marea Neagră și speaker la eveniment!

Primul eveniment online al coaliției EU4Ocean, inițiativă ce aparține Comisiei Europeane, s-a încheiat! La workshop-ul coordonat de ONG Mare Nostrum au participat specialiști din mai multe țări europene, care au identificat 9 soluții pentru 3 probleme stringente ale Mării Negre: pescuit sustenabil, cariere “albastre” și deșeuri marine. Soluțiile identificate vor fi transformate în activități concrete.

Evenimentul online s-a desfășurat pe 24-25 septembrie și a reunit specialiști de pe mai multe continente. Pe parcursul a două zile, au fost susținute prezentări și au fost organizate sesiuni de lucru, utilizând metode inovative de interacțiune și comunicare online. Subiectele discutate au ținut de problemele specifice mărilor și oceanelor, precum și soluțiile pentru rezolvarea acestora, fiind abordate trei mari domenii: clima şi oceanul, oceane sănătoase şi curate, hrană din oceane.

În a doua zi de eveniment, ONG Mare Nostrum, cu susținerea partenerilor Comisia Mării Negre, Consiliul Consultativ al Mării Negre şi Reţeaua Universităţilor de la Marea Neagră, a coordonat unul dintre workshop-uri, mai exact ”Acţiune comună, pentru a face Marea Neagră sustenabilă”.

În cadrul acestuia, au fost abordate trei teme de interes pentru Marea Neagră: deșeuri marine, pescuit sustenabil și cariere “albastre”- termen folosit pentru a desemna categoria de job-uri sustenabile: ”Scopul workshop-ului a fost de a aduce la aceeași masă specialiști, autorităţi și cetăţeni din cele 3 domenii menționate: ” Au fost create 3 camere speciale pe platforma ZOOM, unde au fost purtate discuții și au fost susținute prezentări legate de probleme existente la nivelul bazinului Mării Negre. Ulterior, participanții au fost împărțiți pe sesiuni de lucru, coordonate de ONG Mare Nostrum. Ne bucurăm că participanții au fost activi și au venit cu soluții cu adevărat eficiente pentru rezolvarea problemelor ce țin de viitorul Mării Negre ”, spune MIHAELA MIREA-CÂNDEA, director executiv al ONG Mare Nostrum.

În urma workshop-ului, cei aproape 60 de participanți au identificat 3 soluții viabile pentru fiecare din domeniile abordate. Printre acestea se numără:

DEȘEURI MARINE

  • Implicarea publicului/cetățenilor în activitățile de monitorizare a porțiunilor de plajă și în colectarea datelor care au caracter științific
  • Implicarea cetățenilor în dezvoltarea de noi politici focusate pe conservarea biodiversității marine
  • Dezvoltarea de acțiuni de conștientizare ample pe această linie

PESCUIT SUSTENABIL

  • Modificarea cadrului legislativ privind pescuitul ilegal, înregistrarea bărcilor și existența porturilor în care să debarce bărcile care au capturi de pește
  • Susținerea financiară a activităților științifice de colectare date privind noile intervale de migrare a speciilor de pești din Marea Neagră.

CARIERE “ALBASTRE”

  • Consolidarea colaborării între mediul pre-universitar și universitar
  • Motivarea cadrelor didactice de a oferi informații vitale elevilor privind conceptul de cariere “albastre”
  • Focusarea pe dezvoltarea abilităţilor necesare acestui tip de carieră

Workshop-ul a fost unul interactiv, în care am folosit instrumente inovative de comunicare. A fost o experiență inedită pentru noi, ce ne va ajuta cu siguranță pe viitor. Practic, cu ajutorul tehnologiilor utilizate, fiecare participant la workshop a putut să își scrie/manifeste propunerea în platformă, pentru ca ceilalți să o voteze în timp real. Cele 3 soluții existente pentru fiecare domeniu sunt practic cele mai votate soluții în cadrul platformei folosite”, spune Andreea Ștefania Ionașcu, coordonator Departament Educație pentru Dezvoltare Durabilă.

Organizarea și coordonarea acestui workshop a fost o provocare pentru Mare Nostrum, dar și rezultatele sunt pe măsura așteptărilor: ”La workshop au participat virtual specialiști din toate cele 6 țări riverane Mării Negre, care au înțeles că o experiență comună înseamnă măsuri comune. Cred că dacă zilnic răspundem la întrebarea <<Ce am făcut astăzi pentru oceane sau pentru Marea Neagră?>> și acționăm în consecință, suntem cu o treaptă mai sus decât eram înainte”, spune Anca Gheorghe, coordonator departament Evenimente Publice, în cadrul ONG Mare Nostrum.

Mihaela Cândea Mirea completează: ”Scopul workshop-ului a fost de a aduce la aceeași masă specialiști, autorităţi și cetăţeni din jurul Mării Negre sau interesați de aceasta. Au fost create 3 camere speciale pe platforma ZOOM, unde au fost purtate discuții și au fost susținute prezentări legate de probleme existente la nivelul bazinului Mării Negre. Sesiunile de lucru, coordonate de ONG Mare Nostrum, au permis participanților să fie activi și să vină cu soluții cu adevărat eficiente pentru rezolvarea problemelor ce țin de viitorul Mării Negre ”, spune MIHAELA MIREA-CÂNDEA, director executiv al ONG Mare Nostrum.

VEZI VIDEO EVENIMENT AICI

EU4Ocean este o inițiativă susținută de Comisia Europeană, al cărei scop este de a găsi soluții viabile pentru problemele mărilor şi oceanelor, dar şi de a motiva cetăţenii să fie mai motivaţi şi implicaţi în aplicarea acestor soluţii. Inițiativa reunește specialiști din mai multe țări europene, printre care și România. În cadrul EU4Ocean, ONG Mare Nostrum este coordonator al activităților ce privesc Marea Neagră şi ţările riverane, tocmai de aceea s-a numărat și printre speakerii evenimentului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s