Monitorizarea deșeurilor marine de pe plajele litoralului românesc, co-finanțată prin Ocean Solution Microgrants!


Una dintre cele mai importante activități ale ONG Mare Nostrum, monitorizarea porțiunilor de plajă este susținută de Sustainable Ocean Alliance, finanțare ce a permis organizației să desfășoare activitatea în condiții sigure și optime pentru toți participanții.

În această sesiune, monitorizarea perimetrelor de plajă s-a desfășurat în cadrul proiectului ”Marine litter monitoring on the Romanian coast”,  co-finanțat prin Ocean Solutions Microgrants.

Cu ajutorul acestei co-finanțări, ONG Mare Nostrum a putut recruta 20 de persoane pentru sesiunea din toamnă a monitorizării porțiunilor de plajă, pentru care a asigurat necesarul tehnic și metodologic, în ideea desfășurării în bune condiții a monitorizării celor 9 porțiuni de plajă: instruirea voluntarilor selectați, achiziția de mănuși și măști, precum și a restului de materiale și alimente necesare celor 5 zile de monitorizare: ” În acest an, am ales să includem un nou sector, parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării, situat între Edighiol și Periboina, care deși nu este vizitat de turiști, este plin de deșeuri aduse de apele mării.   Este trist să vedem că tocmai acele porțiuni de plajă care ar trebui să fie neatinse și protejate, acumulează toată lipsa de bun simț a oamenilor”, spune Marian Paiu, coordonator Departament Conservarea Biodiversității.

Monitorizarea porțiunilor de plajă de pe litoralul rămânesc, activitate pe care ONG Mare Nostrum o desfășoară din 2014 potrivit metodologiei Europene, s-a încheiat: ”Din păcate, numărul de deșeuri este în creștere față de luna mai când am înregistrat cea mai mică cantitate, din 2016 încoace. Acest lucru denotă că litoralul românesc a fost destinația preferată în această vară a românilor. Bineînțeles că pandemia mondială lasă urme și pe plajele românești, întrucât am identificat multe măști și mănuși, iar înainte, acestea erau extrem de rare sau nu existau deloc”, spune ANGELICA PAIU, coordonator activitate.

Începând cu anul 2014, ONG Mare Nostrum a inventariat și eliminat în mod corespunzător 153.292 deșeuri, iar cea mai mare cantitate a fost înregistrată pe sectorul din Constanța (34.788). Cele mai multe deșeuri au fost înregistrate în sesiunea din septembrie 2019 (33.295), fiind urmată de sesiunea din octombrie 2016 (27.175), cifre valabile pentru sesiunea din iunie 2020.

#SOAlliance #YouthForClimate #OceanSolutionsMicrogrant

***

Ocean Solutions Microgrant oferă granturi mici de finanțare proiectelor care promovează conceptul de conservare a biodiversității oceanelor, mărilor și resurselor marine, în conformitate cu directiva SDG14 a Națiunilor Unite. Scopul acestui program este de a impulsiona inovația și de a crește implicarea civică în domeniul conservării biodiversității marine.

Vezi mai mult pe  https://soalliance.org

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s