Ziua Internațională a Mării Negre, organizată online pentru prima dată în istoria evenimentului!


Ziua Internațională a Mării Negre s-a mutat în acest an în online, din cauza pandemiei COVID-19. ONG Mare Nostrum a pregătit provocări pentru constănțeni și informații utile, care să încurajeze comportamentul responsabil și consumul rațional de resurse. 

Acesta este primul an în care nu se mai organizează Crosul Mării Negre, evenimente dedicat Zilei Internaționale a Mării Negre. Cu toate că ONG Mare Nostrum gândise un nou concept de eveniment senzorial, adaptat contextului actual, pandemia COVID-19 nu mai permite desfășurarea în bune condiții a evenimentului, în exterior: ”Am luat hotărârea de a muta în online acest eveniment, cu toate că ne-am fi dorit foarte mult ca toți participanții să experimenteze senzorial diferite aspecte legate de activitatea noastră, precum sunete, consistență și textură a tipului de deșeuri identificate pe porțiunile de plajă. Chiar și așa, am readaptat conținutul evenimentului pentru online și îi asigurăm pe participanți de faptul că vor fi surprinși de ceea ce le-am pregătit”, spune Mihaela Cândea Mirea, director executiv ONG MARE Nostrum.

Printre surprizele online pregătite se numără:

  • Infografice cu informații utile legate de colectarea uleiului vegetal uzat și deșeuri
  • Jocuri interactive cu premii eco
  • Înregistrări audio în care participanții să ghicească tipul de deșeu
  • O nouă provocare, ”Leul și Deșeul”, care va stârni cu siguranță interesul tuturor
  • Sesiuni live
  • Clipuri video care explică modul în care poți avea grijă de orașul tău.
  • Găsește Intrusul, o provocare interactivă, în care oamenii vor ghici ce element nu se potrivește cu restul elementelor din imagine.
  • Informații legate de numărul deșeurilor înregistrate pe litoralul românesc în sesiunea din toamnă.
  • Informații legate de plasele pescărești ridicate din Marea Neagră, proiect realizat cu susținerea OMV PETROM

A fost dificil să adaptăm noul concept pe care îl gândisem pentru această ediție a Zilei Internaționale a Mării Negre. A fost un efort susținut și ne-am fi dorit foarte mult să vedem cum reacționează constănțenii atunci când iau contact cu un deșeu sau cu o activitate pe care noi o realizăm în mod constant. Păstrăm această idee pentru edițiile viitoare, cu siguranță. Până atunci, ne mobilizăm în online, pentru a contribui la viitorul verde și sustenabil al litoralului românesc ”, spune Anca Maria Gheorghe, coordonatori Departament Evenimente Publice în cadrul ONG Mare Nostrum.  

Evenimentul online se va desfășura între  30 octombrie- 6 noiembrie, începând cu ora 10.00, pe paginile oficiale de FB ale ONG Mare Nostrum: Mare Nostrum, Marliter, Delfinii din Marea Neagră, Educație pentru Dezvoltare Durabilă.

Link eveniment

Evenimentul face parte din cadrul proiectului MARLITER – ”Îmbunătățirea accesului public la datele de monitorizare privind deșeurile marine în vederea reducerii poluării marine în bazinul Mării Negre”, BSB-138, finanțat prin Programul Operațional Black Sea Basin 2014-2020.

Proiect susținut de OMV PETROM.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s