Plajele de pe litoralul românesc, mai curate decât în sesiunea septembrie 2019!


Cifrele din raportul de monitorizare a porțiunilor de plajă din luna octombrie indică o scădere a cantității de deșeuri față de sesiunea din septembrie 2019. Cel mai probabil, cauza pentru cifrele scăzute o reprezintă măsurile restrictive impuse ca urmare a pandemiei COVID-19.

În această sesiune, au fost monitorizate 9 sectoare de plajă, cu unul mai mult decât în sesiunile anterioare. Noul sector introdus este Edighiol, o plajă sălbatică situată în Rezervația Biosferei Delta Dunării, Grindul Chituc.

Numărul total de elemente identificate pe porțiunile de plajă monitorizate este de 21.284 deșeuri, cu 12.000 mai puțin față de sesiunea similară, din septembrie anul trecut: ”Nu cred că putem vorbi de faptul că am fost ceva mai responsabili în acest an și de aceea avem un număr mai scăzut de elemente. Cred că măsurile restrictive emise de-a lungul acestui an sunt cele care au ajutat, de fapt, ca plajele să fie mai curate. Pe de altă parte, trebuie să menționăm și faptul că în acest sezon estival, pe anumite sectoare au intervenit și administratorii de plajă, iar reprezentanții ABADL au curățat și ridicat nisipul”, spune Angelica Paiu, coordonator activitate.

De asemenea, în această sesiune au fost înregistrate de 3 ori mai multe deșeuri față de sesiunea din mai 2020.

Măștile de unică folosință, nou tip de deșeu identificat pe plajă

Din nefericire, în această sesiune de monitorizare am identificat și un nou tip de deșeu: măștile de unică folosință. Per total, am eliminat de pe porțiunile de plajă  23 de măști de unică folosință și o mască textilă, cele mai multe pe sectorul din Mamaia Nord (12) și Saturn (5): ”Suntem convinși că în sesiunea următoare de monitorizare vom găsi mai multe măști de unică folosință uitate pe plajă. Din nefericire, dincolo de faptul că acestea conțin microparticule de plastic ce se degradează în sute de ani, pot reprezenta un real pericol pentru viețuitoarele marine, care se pot prinde în ele”, spune MARIAN PAIU, coordonator proiect.

Constanța, cel mai murdar sector

La nivel de sectoare, cel mai murdar este Constanța, cu 5308 deșeuri, urmat de sectorul din Mamaia Nord (4855) și Năvodari (4423). Cele mai puține deșeuri au fost întâlnite pe sectoarele din Edighiol (379), Corbu(648) și VamaVeche (757). Mai mult decât atât, elementele din material polimeric artificial au predominat și în această sesiune, reprezentând principalul tip de deșeu (17215).

La capitolul categorii de deșeuri, mucurile de țigară ocupă un locf runtaș, cu 11.190 elemente identificate, această cantitate reprezentând 65% din totalul categoriei materialului polimeric artificial. Acestea au fost urmate de ambalaje, paie și bețe pentru amestecat .

Deșeuri din plastic de unică folosință, cifre în scădere.

Statele membre ale Uniunii Europene au la dispoziție 2 ani, adică până în 2021, pentru implementarea directivei de eliminare a plasticului de unică folosință.
Decizia vine în idea reducerii numărului cello rmai frecvente zece deșeuri marine din plastic de unică folosință care se găsesc pe plajele europene.

În decembrie 2019, ca urmare a petiției inițiate de ONG Mare Nostrum, la nivelul orașului Constanța a fost interzisă utilizarea acestor obiecte de unică folosință din plastic pentru evenimentele publice organizate și finanțate de municipalitate.  Inițiativa a devenit HCL și a fost aprobată în întâlnirea de Consiliu Local de pe 19 decembrie 2019.

Pornind de la aspectele detaliate mai sus, cantitatea de deșeuri de unică folosință găsite pe porțiunile de plajă devine cu atât mai importantă.

Tacâmurile și tăvile din plastic înregistrează o scădere în octombrie 2020 (18 bucăți), față de primăvara aceluiași an (89 bucăți). Pentru paiele și bețele de amestecat se înregistrează aceeași tendință crescătoare pentru toamna lui 2020 (748), față de primăvară (206);

Anul 2019 rămâne cel mai murdar an (45.814 deșeuri identificate în sesiunile aprilie și septembrie.

În această sesiune, monitorizarea perimetrelor de plajă s-a desfășurat în cadrul proiectului ”Marine litter monitoring on the Romanian coast”,  co-finanțat prin Ocean Solutions Microgrants.

#SOAlliance #YouthForClimate #OceanSolutionsMicrogrant

***

Ocean Solutions Microgrant oferă granturi mici de finanțare proiectelor care promovează conceptul de conservare a biodiversității oceanelor, mărilor și resurselor marine, în conformitate cu directiva SDG14 a Națiunilor Unite. Scopul acestui program este de a impulsiona inovația și de a crește implicarea civică în domeniul conservării biodiversității marine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s