Criminalii tăcuți din Marea Neagră, reduși la tăcere printr-un proiect pilot!


Plasele de pescuit afectează mediul și viețuitoarele marine mai mult decât crezi! Alături de alte echipamente de pescuit, acestea reprezintă 27% din totalul deșeurilor marine, fiind o problemă care se regăsește la nivel global. Pentru a reduce cantitatea de deșeuri înregistrate și pentru a crește gradul de conștientizare în rândul grupurilor țintă, ONG Mare Nostrum, alături de PETROM au luat inițiativa într-un proiect inedit pentru Marea Neagră!

Proiectul  se numește “Criminalul” tăcut din Marea Neagră – Plasele de pescuit abandonate și are ca scop reducerea deșeurilor din zona românească a Mării Negre. Activitățile din cadrul proiectului, desfășurat pe parcursul mai multor luni de zile, au vizat acțiuni pilot de colectare a plaselor abandonate, precum și ateliere destinate grupurilor de persoane direct interesate: ” Plasele de pescuit abandonate, pierdute sau aruncate în mediul marin reprezintă aproximativ o treime din deșeurile marine găsite în mările europene sau peste 640.000 t/an. Acestea sunt concepute să fie durabile, prin urmare au nevoie de sute de ani pentru a se degrada; de exemplu, plasele monofilament se degradează în aproximativ 600 de ani. De aceea, este foarte important ca acestea să fie ridicate din Marea Neagră sau de pe porțiunile de plajă”, spune Mihaela Cândea, director executiv ONG Mare Nostrum.

Până acum, au fost ridicate de pe porțiunile de plajă și din Marea Neagră peste 100 kilograme de plase pescărești, alături de partenerii implicați în cadrul proiectului și de stakeholderi: ”Până acum, am eliminat câteva plase de pe porțiunile de plajă și din apă, cu ajutorul partenerilor noștri. După recuperarea propriu- zisă, fiecare plasă a fost evaluată, din punct de vedere al stării și al calității, deoarece este posibil ca o parte din acestea să poată fi reciclate ”, menționează Angelica Paiu, coordonator proiect.

Atelier de lucru pentru pescari și stakeholderi  

Una dintre activitățile esențiale ale proiectului este organizarea de ateliere de lucru, menite să crească gradul de conștientizare privind această problemă în rândul pescarilor, reprezentanților porturilor, dar și ai administrației locale. Industria pescuitului este importantă din punct de vedere economic, însă este generatoare de deșeuri marine sub multe forme, inclusiv echipamente de pescuit (plase, frânghii), deșeuri operaționale generale (cutii de pește, mănuși, materiale de ambalare) sau deșeuri menajere.

La începutul acestei luni a fost organizat un astfel de atelier de lucru, în colaborare cu Black Sea Advisory Council. La acest atelier online au participat reprezentanți ai asociațiilor pescărești, ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării, precum și reprezentanți din cadrul Companiei  Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța.

Scopul acestui atelier a fost de a mobiliza grupurile direct interesate și de a-i face să devină conștienți de această problemă: ”Estimările cu privire la costurile de recuperare a plaselor, daune, repararea uneltelor, sunt cuprinse între 1 și 5% din venituri.  Atelierele vor genera soluții inovative, cu beneficii nu numai pentru mediul marin.  Mai mult decât atât, vor contribui și la schimbarea practicilor în cadrul sectorului portuar, prin identificarea unor soluții viabile de îndepărtarea a deșeurilor marine”, menționează Angelica Paiu.

Plase pescărești cu mesaj, de Ziua Internațională a Mării Negre

Pentru a putea crește gradul de conștientizare a publicului privind problema plaselor pescărești abandonate, în cadrul Zilei Internaționale a Mării Negre, ONG Mare Nostrum a lansat în zona de online o serie de cartoane cu potențial viral: ”Motivul pentru care am făcut acest lucru este simplu. Chiar ne-am dorit ca mesajul principal al campaniei să ajungă la cât mai mulți oameni, într-o formă accesibilă. Fiecare carton pe care l-am lansat în zona de online conținea un mesaj de conștientizare, care să determine lumea să acționeze”, spune Angelica Paiu.

Mesajele din zona de online au ajuns la peste 5.000 de oameni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s