Cinci lucruri pe care trebuie să le știi despre poluarea cu plastic!


Poluarea cu plastic este una dintre cele mai mari probleme întâlnite la nivel mondial. Fie că vorbim de porțiunile de plajă, fie că vorbim de zonele urbane, plasticul pare a ne sufoca din ce în ce mai mult. Care sunt cele 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre poluarea cu plastic și ce poți face?

1. Este mult. Foarte mult.

Fiecare monitorizare a porțiunilor de plajă ne arată că plasticul vine peste noi, în cantități din ce în ce mai mari. Numai la ultima monitorizare a porțiunilor de plajă pe care am efectuat-o, am realizat că pe anumite sectoare, numărul deșeurilor a crescut de 2-3 ori, plasticul fiind pe primul loc la capitolul deșeuri. Studiile internaționale arată faptul că mai mult de 10% din totalul de plastic generat ca deșeu ajunge în mări și oceane. Cel mai probabil, în următorii 10 ani, cantitatea de plastic se va dubla.

2. Plasticul afectează ecosistemul marin

Sigur, te gândești că plasticul este inofensiv. Ce rău poate face un PET aruncat pe plajă? Ei bine, poate! La nivel mondial, se estimează că aproximativ 700 de specii de animale marine au ingerat sau au fost prinse în deșeuri de plastic. Unele dintre ele supraviețuiesc, altele nu. În aceste condiții, dacă nu se iau măsuri, poate exista și riscul dispariției unor specii.

3. Plasticul afectează și omul

Dincolo de acest lucru, gândește-te la peștele pe care îl pui pe masă. Crezi că este sănătos? Mai gândește-te o dată! Microparticulele de plastic pot fi ingerate de pești, iar tu pui pe farfurie nimic altceva decât…plastic mărunțit.

Particulele de microplastic au fost găsite inclusiv la animalele terestre, precum și la oameni. Nu este încă foarte clar cât de mult afectează omul, dar cu siguranță bine nu poate fi.

4. Producția de plastic crește

Producem mult, consumăm mult, aruncăm și mai mult. Aici vorbim tot de plastic. Numai în ultimii 10 ani, potrivit studiilor existente, producția de plastic a crescut cu 40%. Odată cu aceasta, au crescut și emisiile de carbon, care afectează iremediabil mediul. Întrebarea este cum putem opri o industrie care face un profit inimaginabil? Răspunsul este la fiecare din noi. Înlocuim plasticul cu alternative prietenoase cu mediul, ori de câte ori putem. Există șanse ca poluarea cu plastic să fie redusă cu până la 80% până în 2040, DACĂ avem un management eficient al deșeurilor.

5. Donează pentru LEUL și DEȘEUL

Eliminarea deșeurilor de pe porțiunile de plajă, implicit a celor din plastic, este o activitate specifică pentru ONG MARE NOSTRUM, realizată odată cu monitorizarea porțiunilor de plajă. Poți ajuta la eliminarea deșeurilor de plastic, donând orice sumă. Pentru fiecare leu donat, noi vom elimina un deșeu de pe plajă. Este un prim pas pe care îl putem face pentru a reduce cantitatea de plastic de pe porțiunile de plajă ale litoralului românesc.

DETALII AICI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s