MARLITER a lansat portalul interactiv pentru regiunea Mării Negre


Platforma oferă sprijin pentru activitățile de e-learning

  • Platforma simulează calea potențială a deșeurilor
  • Există hărți interactive cu situația deșeurilor marine din fiecare țară parteneră
  • Modul de învățare multimedia

Vrei să afli totul despre deșeurile marine de pe plajele din România și nu numai? Acum, poți face acest lucru accesând o platformă online interactivă, dezvoltată în cadrul proiectului MARLITER, care vizează problema deșeurilor marine.  Ce informații poți găsi pe această platformă și care este scopul ei? Afli în acest material!

În premieră, MARLITER a dezvoltat un instrument TIC inovator pentru bazinul Mării Negre, cu scopul de a îmbunătăți cooperarea grupurilor de interese în reducerea deșeurilor marine din zonele de coastă și marine. Setul de instrumente poate fi accesat pe următorul link https://marliter.bsnn.org/

Ce informații poți găsi pe această platformă interactivă?

Odată ce accesezi acest link, poți găsi date și informații esențiale privind monitorizarea mediului pentru țările partenere în cadrul proiectului. Printre cele mai interesante lucruri pe care le poți găsi accesând acest link se numără:

  • seturi de instrumente
  • baze de date spațiale
  • recomandări de politici
  • material de învățare online și baze de date tematice
  • modele și exemple care servesc drept canal pentru dezvoltare, diseminare și schimbul de cunoștințe despre problema deșeurilor marine.

Hartă interactivă a regiunilor

Instrumentul TIC este alcătuit din 5 părți esențiale.

Prima parte oferă informații specifice despre deșeurile marine, organizate pe o hartă interactivă a regiunii. Mai multe detalii sunt furnizate în secțiunile “Situația deșeurilor marine” și “Situația monitorizării”. Aici sunt incluse informații despre sursele deșeurilor și date din monitorizările și proiectele naționale oficiale.

Cea de-a doua parte cuprinde instrumentele de cartografiere spațială cu diferite date GIS furnizate de fiecare partener. Din nou, aceste date sunt afișate sub forma unei hărți interactive a regiunii, sub două secțiuni “Date spațiale” și “Mișcarea particulelor”. Datele spațiale acoperă diferite niveluri naționale și regionale, date disponibile în mod liber, cu caracter biotic și abiotic, în diferite formate, relevante pentru mediul marin și poluarea cu deșeuri marine.

Fiecare set de date este însoțit de informații suplimentare, cum ar fi acoperirea geografică și temporală, referințe și trimitere către sursa originală. Aceste de date pot fi descărcate gratuit.

Simulări care arată drumul potențial al deșeurilor marine

Simulările arată unde pot ajunge deșeurile din plastic după 10 ani de la eliberarea din diferite orașe costiere din bazinul Mării Negre. Evoluția căilor potențiale de urmat ale particulelor din plastic sunt prezentate în etape de 2 luni. Gradientul de culoare de la verde la roșu reprezintă probabilitatea ca o particulă să ajungă la o anumită locație. 

Expertiză internațională pentru problema deșeurilor marine

De asemenea, setul de instrumente pentru politici ghidează utilizatorii prin procesul de proiectare și elaborarea a unor politici eficiente privind reducerea deșeurilor marine prin revizuirea “legislației”, “bazelor de date a părților interesate” și ”recomandărilor”. Scopul acestuia este de a face datele și resursele disponibile într-un format ușor de utilizat și de a ajuta administrațiile, întreprinderile, oamenii de știință, experții în formarea politicilor publice ce vor aduce beneficii mediului marin și diferiții utilizatori care depind de acesta.

Modul de învățare multimedia

Modulul de învățare multimedia al instrumentului, o altă secțiune importantă, constă într-o serie de subiecte pentru tineri, despre mediul marin. Fiecare subiect este dezvoltat într-o scurtă prezentare sau videoclip.

În plus, există teste, sarcini și sugestii pentru activitățile în aer liber sau în clasă. Materialele pot fi utilizate singure sau ca parte a unor cursuri online sau la clasă. Ele pot fi îmbogățite în continuare cu noi sarcini și traduceri în limbile naționale ale partenerilor.

Activitățile de consolidare a capacității se concentrează pe evenimente la nivel național și regional desfășurate în cadrul proiectului MARLITER, dar utilizatorul are acces și la relatările privind cursurile de instruire și de învățare multimedia din tările partenere.

Practic, acest instrument TIC este cea mai bună și eficientă variantă de informare privind situația deșeurilor marine din România, Bulgaria, Ucraina, Grecia și Georgia. Este singurul portal de acest tip existent la ora actuală, care poate schimba cu adevărat abordarea în ceea ce privește managementul deșeurilor și poate duce la construirea unor politici naționale cu adevărat eficiente în acest sens.

Instrumentul TIC a fost creat de partenerii proiectului “Îmbunătățirea accesului public la datele de monitorizare privind deșeurile marine în vederea reducerii poluării marine în bazinul Mării Negre” MARLITER, finanțat prin Programul Operațional “Bazinul Mării Negre 2014-2020”. Instrumentul utilizează date de acces pentru îmbunătățirea transparenței și accesului gratuit la informații, promovând alfabetizarea oceanelor și mărilor și guvernanța de mediu.

*****

Partenerii MARLITER, Black Sea NGO Network, Varna, Bulgaria, ONG Mare Nostrum, Constanța, România, Universitatea Aristotel din Salonic, Grecia, Ukrainiean Scientific Center of Ecology, Odessa, Ucraina și Black Sea Eco Academy, Batumi, Georgia lucrează împreună pentru îmbunătățirea cooperării în monitorizarea mediului, una dintre prioritățile principale ale Programului “Bazinul Mării Negre 2014 – 2020”. De asemenea, promovează coordonarea și cooperarea pentru reducerea deșeurilor marine în bazinul Mării Negre. Durata proiectului este de 36 de luni, iar bugetul total este de aproximativ 770000 euro. Partenerii sunt conștienți de faptul că datele despre mediul marin reprezintă un atu valoros, iar accesul liber la acestea este esenial pentru soluționarea amenințărilor, vulnerabilităților și provocărilor pentru mediul din Marea Neagră.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s